Bečki valcer u ponoć

Danijela Stokanić
Bečki valcer u ponoć

Najpoznatije zvono u Austriji “Pumerin” u katedrali Svetog Stefana u centru Beča označiće početak nove, 2014. godine.

 U gradu, koji je smješten taman na pola puta da bude dovoljno zapad, dovoljno sjever, da bude ugodno organizovan, dovoljno blizu da nam bude dostupan, baš tu negdje na pola puta između naših želja za luksuzom i naših mogućnosti, očekuje se 800.000 ljudi iz čitavog svijeta.

Već tradicionalno je vrhunac novogodišnjeg slavlja u Beču “Novogodišnja staza” u Starom gradu. Staza se prostire od trga ispred gradske vijećnice kroz uske uličice gradskog jezgra.

Duž novogodišnje staze 70 gastronomskih preduzeća služiće kuvano vino i kulinarske specijalitete. Gosti će moći da uživaju i u zabavnom programu, valcerima, operetama, biće roka i popa, kao i tradicionalne austrijske narodne muzike.

Bečlije rado počinju novu godinu u tročetvrtinskom taktu. To je strast u kojoj Bečlije uživaju i tokom sezone balova, na primjer na Grand balu u palati Hofburg ili na Novogodišnjoj gala večeri u palati Ferstel, kao i u bečkoj gradskoj kući.

Luksuzni voz “Majestic Imperator” ili “palata na šinama”, kako ga zovu, ima takođe organizovanu ekskluzivnu vožnju za doček Nove godine. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno se prikazuje opera “Slijepi miš” Johana Štrausa.

Za sve one koji vole da gledaju vatromet, preporučuje se prostor ispred Velikog točka, kod Glavne biblioteke ili Dunavski toranj. Takođe su u ponudi i brojni noćni izleti brodom ili katamaranom na Dunavu.

Izreka kaže: “Ko se nije vozio Velikim točkom, taj nije bio u Beču”.

Romantični vagoni bečkog Velikog točka biće otvoreni za posjetioce i u novogodišnjoj noći, sve do dva časa, a 1. januara čitav zabavni park biće otvoren za posjetioce.

Ljubitelji izložbi i muzeja 31. decembra do 16 časova moći će da posjete željene izložbe.

Ono što je takođe obavezno među Bečlijama je čuveni “Doručak protiv mamurluka”, na trgu ispred gradske vijećnice, gdje se na velikom platnu može pratiti čuveni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Let 2.000 metara iznad Beča

Ukoliko Novu godinu želite da dočekate luksuzno i nesvakidašnje, onda preporuka glasi: “Uletite u Novu godinu na 2.000 metara iznad Beča”. Neobična ponuda obuhvata vožnju luksuznim “kadilakom” do bečkog aerodroma Švehat, gdje se gosti ukrcavaju u privatni avion, koji ih u novogodišnjoj noći vozi iznad krovova Beča, a moći će da vide i katedralu Sv. Stefana, Veliki točak i vatromet.

Let traje 150 minuta i košta 800 evra po osobi, uključujući propratno posluženje i šampanjac.

Usluge                                                        Cijene

Smještaj u hotelu od                                80 KM

Smještaj u hostelu                                   40 KM

Novogodišnja večera                               80 KM

Kafa                                                                    4 KM

Sok                                                            5 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana