Banjalučani na vrhu Julijskih Alpi

M. L.
Banjalučani na vrhu Julijskih Alpi

Banjaluka - Planinari iz BiH, Austrije i Slovenije, njih 52, osvojili su Triglav, najviši vrh Julijskih Alpi, koji se nalazi na 2.864 metra nadmorske visne.

Ovoj avanturi, koja je minulog vikenda upriličena povodom 120 godina od postavljanja obilježja vrha - Aljaževa stupa, svoj doprinos su dali i planinari iz Banjaluke. Pohod su organizovali PAK "Summit" iz Banjaluke, HPD "Bjelašnica 1923" i "Avantura" iz Sarajeva.

- Pohod je trajao šest sati, iz doline Krme do najvećeg planinskog doma u Sloveniji - Kredarica, koji se nalazi na 2.515 metara nadmorske visine - kazao je vodič iz Banjaluke i jedan od organizatora zajedničke akcije Miroslav Trivić.

On je rekao da je ekipa u dobrom raspoloženju stigla do vrha za dva sata, odakle se pruža prekrasan pogled na Kamniško-Savinjske Alpe i Panonsku niziju na istoku, Dolomite i Karavanke na zapadu, Jadransko more na jugu, kao i na ostale vrhove Julijskih Alpi.

Alijažev stup nosi naziv po čuvenom slovenačkom planinaru i župniku Jakobu Aljažu. On je kupio 16 kvadrata zemljišta na vrhu Triglava za cijenu krigle vina i zajedno sa prijateljima postavio metalnu okruglu kućicu na vrhu. Stup predstavlja simbol slovenačke nacionalne i planinarske pobjede. Triglav je prvi put osvojen 1778. godine.

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana