Bangkok: Hotel među krošnjama

Agencije
Bangkok: Hotel među krošnjama

Ako niste ljubitelj saobraćajnih gužvi, po kojima je Bangkok čuven, možete da pobjegnete - na drvo! Novi hotel smešten u krošnjama je samo nekoliko kilometara udaljen od centra tajlandske prestonice i nudi nesvakidašnji ugođaj.

Bangkok Tree House je odlučio da do krajnjih granica pomjeri „ekološku usklađenost" a da i dalje ponudi stilizovanu dobrodošlicu svcojim gostima.

Kada uzmete brodić preko široke zelene Čao Praja rijeke, stižete u sasvim drugi svijet. Možda i drugi vijek. Pra Pradaeng je kruškoliki dio zemlje nastao od meandra Čao Praje gdje se život odvija kao i prije 200 godina.

U blizini hotela-butika sa 12 soba nalaze se močvara, plantaže voća i ribarske kućice.

Kada prođete voćnjake od papaje i kokosa, nailazite na sobe izgrađene od bambusa, čelika i stakla. One su povezane drvenom stazom sa restoranom i bazenom. Jedna „soba" je bez zidova i tavanice i gosti mogu da spavaju pod zvijezdama.

Hotel je ideja 36-godišnjeg Jirajua Tuljanonda, čija majka drži predivni Old Bankok Inn u gradu. Iako je Jiraju rođen u Bangkoku, sve do 2006. nije čuo za Pra Pradaeng kada ga je Time Magazine nazvao najboljom urbanom oazom Azije.

Za doručak dobijate svježe cijeđeni sok od kokosa, čaj, tost, jaja i sedam vrsti tropskog voća.

Od slijedeće godine, svaki gost koji dođe biciklom dobija 15% popusta.

Šta sve čin ovaj hotel zelenim? Podovi, zidovi i tavanice su od recikliranog drveta i lokalnog bambusa, izolacija je urađena od starim kutija od sokova; LED osvjetljenje radi na sunčevu i energiju vjetra; solarni šporeti su u kuhinji gdje se priprema samo organska, vegetarijanska hrana; a za vodu se koristi prerađena kišnica.

Budući da djeli rijeku sa 10 miliona ljudi, The Three House je obećao da će za svaku rezervaciju ukloniti po kilogram đubreta; od prošlog novembra uklonjen je 1.021 kg.

Jedna ekscentrična karaklteristika je ta što su sobe nazvanei po insektima. Jiraju voli da citira Džonasa Salka, pronalazača vakcine protiv dječje paralize.

„Ako bi svi insekti nestali sa zemlje, u roku od 50 godina sav život na planeti bi se okončao. Ako bi svi ljudi nestali sa zemlje, u roku od 50 godina svi oblici života bi procvjetali".

Cijena dvokrevetne sobe je od 97 evra za noć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana