Bali - tropski raj

Jelena Bjelica
Bali - tropski raj

U dalekoj Indoneziji, na samom obodu Indijskog okeana smješteno je maleno tropsko ostrvo Bali. Ovo je ostrvo koje zadivljuje svojom ljepotom kako prirode, tako i ljudskih tvorevina sagrađenih u minulim vijekovima.

To je ostrvo koje je potpuno odoljelo modernizaciji i globalizaciji i na kome se još živi po pravilima koja se decenijama nisu mijenjala. Legenda kaže da su ostrvo Bali stvorili sami bogovi, jer su priroda i atmosfera na ostrvu dostojne bogova.

BALI PREDSTAVLjA PRAVI biser turističke ponude tog dijela svijeta. To je jedno od najljepših ostrva na zemaljskoj kugli, koje je postalo sinonim za egzotiku, pravi tropski raj sa srebrnim pješčanim plažama, kristalno čistom vodom, koralnim lagunama, veličanstvenim hramovima, palmama, džunglama. Najljepša turistička mjesta nalaze se na jugu ostrva na plažama Sanur, Nusa Dua, Kuta i Legijan.

Obilje zabave, sportova na vodi, odličan šoping, izvrsna hrana, uzbudljiv noćni život samo su neke od njegovih odlika.

Hoteli na Baliju kao da se takmiče koji će od njih biti ljepši i luksuzniji. Zajedničko im je da su ogromni, na samoj plaži, prelijepo sređeni i da svaki od njih ima bazen.

BALI SA PRAVOM ZASLUŽUJE nadimak Ostrvo hiljadu bogova. Južne plaže Nusa Dua i Kuta prekrivene su zlatnim pijeskom i azurnim morem, dok je sjeverna obala prekrivena crnim, vulkanskim pijeskom i idealna je za plivanje ili ronjenje.

Unutrašnjost ostrva, često ignorisana od strane posjetilaca, takođe ima svoje čari. Tu se nalaze kaskadna polja pirinča, koja se protežu niz padine, iz kojih izranjaju dobro očuvani hinduistički hramovi iz 15. vijeka.

Bali je osim religije uspio da sačuva tradiciju kroz muziku i ples. Stanovnici Balija, kojih ima 3,5 miliona, naročito su ponosni na to što su uspjeli da sačuvaju vjersku tradiciju, koja je vidljiva u svakodnevnom životu i arhitekturi.

GLAVNI GRAD JE DENSAPAR, u kome su smješteni svi organi vlasti, kao i većina univerziteta, dok je kulturni centar ostrva gradić Ubud.

Atrakcija Balija su njegovi hramovi, ispred kojih se često izvode interesantni performansi. Svaki hram, kojih ima veoma mnogo, organizuje najmanje dva festivala u toku godine. Jedan od glavnih hramova je Tanah Lot, a među turistima je popularan i hram Taman Ajun.

Istorija

Prvi Evropljanin na Baliju bio je Holanđanin Kornelis de Hatman, koji je došao na Bali 1597. godine. Poslije žestokih borbi sa Holanđanima, domaći knezovi su se pokorili tek 1849. godine. Tokom Drugog svjetskog rata Japanci su zauzeli Bali. Nakon što je 1949. Holandija priznala indonezijsku nezavisnost, Bali je prestao 1950. da bude dio Holandije i postao je jedna od provincija Indonezije.

USLUGE                                CIJENE:

prenoćište                              od 80 KM

ručak                                       od 30 KM

kafa                                          od 3 KM

piće                                         od 4 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana