Astana - stepsko čudo

Jelena Bjelica
Astana - stepsko čudo

Nama daleki Kazahstan, država u kojoj se spajaju Evropa i Azija, površinom je najveća među bivšim sovjetskim republikama poslije Rusije. Njen glavni grad Astana može da se opiše kao pravo čudo usred stepe, kao udaljeni grad kakav stanovnici naše planete nikada nisu vidjeli.

Usred stepe uzdižu se zgrade neobičnih futurističkih oblika, a nova prestonica Kazahstana obiluje egzotičnim građevinama. Izgled građevina najbolje opisuju šaljivi lokalni nadimci kao što su banana, sedam burića, upaljač…

Ovaj grad 21. vijeka podignut je bez ikakve stilske veze sa zgradama koje su prethodno tu postojale i bez ikakvog odnosa prema okolnom terenu.

POSEBAN ŠARM CIJELOM gradu daju zgrade u obliku svemirskih tanjira, piramida, jaja i raznih neidentifikovanih letećih i neletećih objekata.

Ova metropola puna je nadrealnih građevina poput Plesne fontane, Piramide mira i harmonije, Slavoluka, fudbalske, biciklističke, hokejaške i klizačke arene.

S njima su "u društvu" zgrade tirkizne boje, fontane, moderne poslovne i stambene zgrade, pozlaćene kupole džamija, ogromno svemirsko zdanje od stakla i čelika.

I sve je to nastalo u svega 14 godina.

Posebna atrakcija je Piramida mira i harmonije, poduprta  sa četiri čvrsta stuba, takozvanim "rukama svjetskog mira". U njoj su smještani muzej i koncertna sala.

PANORAMSKI LIFT OMOGUĆAVA onima koji to žele da uživaju u ljepoti zelenih terasa, Visećih vrtova Astane, kao i u igri svjetlosti koja se izliva sa kupole na kojoj je oslikano 120 golubova koji simbolizuju čak 120 naroda u Kazahstanu.

Bajterek je toranj visok 97 metara, poduprt spoljnim skeletom od bijelo obojenog čelika. Na njegovom vrhu nalazi se džinovska staklena kugla sa zlatastim prelivom, kao i otisak ruke predsjednika u zlatu. Mještani kažu da će onaj ko stavi svoju ruku u taj otisak biti srećan i bogat kao on. Zato je red za dodir šake gotovo beskonačan.

Džamija Nur-Astana najveća je džamija u srednjoj Aziji, koja može da primi više od 5.000 vjernika, te 2.000 izvan džamije.

USPON I PROCVAT POMALO nestvarne prestonice najbolje se može osjetiti u trgovačkim centrima, od kojih je najpoznatiji "Khan Shatyr", šator koji je projektovao ser Foster.

Pored centra, na 140.000 kvadratnih metara nalaze se botaničke bašte, vrtovi, tereni za mini-golf, a na njegovom posljednjem spratu nalazi se plaža u zatvorenom, opremljena bazenom sa talasima i pijeskom koji je uvezen sa Maldiva.

Gotovo svi trgovački i uslužni centri, trgovine, ali i uslužne djelatnosti u Astani rade svih 24 časa.

Istorija

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je u posljednjih 14 godina uložio više od milijardu evra i zapušteni stepski grad Akmolu pretvorio u glavni grad države, novu metropolu novog vijeka, Astanu. Nazarbajev je odredio da će za planiranje budućeg grada biti zadužen japanski arhitekta Kiho Kurokanja, a izgradnja pojedinačnih zgrada bila je u rukama velikih imena, među kojima su Lord Foster i Manfredi Nikoleti.

Nadrealistični ravničarski grad, za koji mnogi kažu da liči na igračku, za svega par godina postao je jedan od privrednih megalopolisa.

Astana je postala glavni grad Kazahstana 1997. godine, naslijedivši Almati ili Alma Atu.

USLUGE                                           CIJENE

avionska karta (povratna)     oko 1.700 KM

hotel 4 zvjezdice                       od 112 KM

ručak                                                od 10 KM

piće                                                  od 1 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana