Aspen - skijalište bogatih

Jasmina Perišić
Aspen - skijalište bogatih

Ukoliko želite da skijate u društvu bogatih i slavnih kao što su porodica Hilton, Džek Nikolson, Antonio Banderas, Maraja Keri i mnogi drugi, Aspen je pravo mjesto za vas.

Svjetski džet set okuplja se svake zime u gradiću Aspenu, mondenskom ski-centru smještenom na padinama Roki planina u državi Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj gradić broji tek nešto više od 6.000 stanovnika, a zanimljivo je da u Aspenu i u okolini ima dvostruko više stanovnikva mlađih od osamnaest godina nego onih koji su prešli šezdesetu.

Gradić posjeduje prestižne škole, kao i bolnice, pozorište, pa čak i operu. Aspen je najskuplje mjesto u SAD, a osim vrtoglavo visokih cijena smještaja i hrane, papreno koštaju i nekretnine, pa se tako prosječna kuća ne može kupiti za manje od milion i po dolara.

Ipak, Aspen nije počeo kao magnet za slavne osobe, počeo je kao industrijski centar, bogat rudnicima srebra. Skijaško brdo je puno rudarskih ulaza i obrađene zemlje, ali planine u Aspenu ostale su nepromijenjene već 50 godina i postale igralište za dobre skijaše.

Tridesetih godina prošlog vijeka u Aspenu je počela izgradnja velikog ski-centra, ali je zbog Drugog svjetskog rata prekinuta. Kada je 1946. osnovana korporacija "Aspen skijanje", grad je ubrzo postao poznat po odličnim stazama i hotelima. Karakterističan je po strmim stazama i predstavlja planinsku cjelinu od četiri odvojene planine. Zahvaljujući izvanrednim stazama za skijaše svih nivoa, od početnika do profesionalaca, ovaj ski-centar može da ugosti apsolutno svakoga.

Sa 174 skijaške staze i 30 žičara, ovo je najveći skijaški centar Amerike i organizator Svjetskog prvenstva u skijanju 1999. godine. Centar Aspena pretvoren je u ogroman šoping mol, gdje bogati turisti kupuju nakit i garderobu prestižnih brendova, kao što su "Prada", "Dior", "Guči", "Fendi" i mnogi drugi. I najpoznatiji restorani imaju ovdje svoja predstavništva. Saloni ljepote mogu se vidjeti na svakom koraku, pa dame ne moraju da brinu za uljepšavanje tokom zimovanja.

Najduža staza

Najduža ski-staza dugačka je pet kilometara, međutim, ona nije pogodna za početnike u skijanju već prije svega za one koji imaju višegodišnje iskustvo u praktikovanju tog sporta. Klima je umjerena, sa prosječnom temperaturom od 25 stepeni ljeti i nula stepeni zimi.

Usluge                 Cijene

Smještaj              125 - 1.300 KM

Ski-pas                130 KM dnevno

Obrok                            50 KM

Piće                              15 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana