Antravpen - grad dijamanata

Jelena Bjelica
Antravpen - grad dijamanata

Antverpen je najbogatiji grad Belgije, grad dijamanata, čokolade, piva, veliki šoping centar i druga luka po veličini u Evropi. Živahan belgijski grad na rijeci Seldi, magnet za šoping frikove, ali i za ljubitelje umjetnosti i istorije.

Antverpen je grad koji njeguje umjetnost, sa velikim brojem muzeja, starih građevina, spomenika, pozorišta.

Zaštitni znak grada predstavlja Onze-Lieve-Vrouwekatedraal, gotska katedrala, koja svojom visinom od 123 metra nadmašuje mnoga zdanja u nizozemlju. Mnogi turisti je koriste kao sredstvo orijentisanja, jer se lako može uočiti sa gotovo svakog mjesta u gradu. U katedrali se nalazi nekoliko Rubensovih slika.

Opisana kao "Čipka od kamena", najveća gotička katedrala Beneluksa, postala je simbol grada, a obasjana svjetlom reflektora, noću pruža veličanstven pogled.

De Grote Markt je najpoznatiji trg u Antverpenu, smješten u starom dijelu grada. Prepoznatljiv je po fontani sa skulpturom Braboa, gradskoj vijećnici, kao i po velikom broju srednjovjekovnih kuća.

De Meir je najpoznatija šoping ulica u Antverpenu, sa najvećim evropskim modnim markama. Radnje su smještene u neke od zgrada koje potiču još iz 18. i 19. vijeka. Ovaj pješački bulevar dobija prestižan karakter upravo zahvaljujući obnovljenoj arhitekturi.

Muzej dijamanata smješten je u samom centru Antverpena. U njemu ćete otkriti sve zanimljivosti u vezi sa ovim dragim kamenom. Uz pomoć slika, bimova, svjetlosnih i zvučnih efekata koji ispunjavaju čitav muzej, dočarava se proces obrade grubog dijamanta do nastanka prefinjenog nakita.

Het Sten je najstarije utvrđenje u Antverpenu s početka 13. vijeka, ostatak nekadašnjeg mosta preko rijeke Selde. Nekada je služilo kao zatvor, a danas ima ulogu muzeja. Rubensova kuća, slavnog baroknih slikara, pretvorena je u muzej.

"De Antwerpse Zoo" je jedan od najstarijih zooloških vrtova na svijetu sa oko 5.000 životinja. Nalazi se u centru grada, neposredno pored željezničke stanice, najveće i najljepše u Belgiji. Grad ima prekrasnu arhitekturu iz 16. (takozvanog zlatnog doba) i 17. vijeka.

To je bučan i užurban grad koji turistima ima šta ponuditi. Antverpen je već vijekovima svjetska prestonica dijamanata. Naoružani čuvari i trgovci dijamantima sa aktovkom lancem vezanom za ruku govore da se nalazite u "dijamantskoj četvrti".

Istorija

Antverpen su u 16. vijeku od malog provincijalnog grada polako transformisao u sve važniji trgovački centar. Priliv novca iz kolonija, kao i dobra strateška pozicija i povezanost sa morem, učinili su grad glavnim trgovačkim centrom tog doba, u kojem se odvijalo preko 40 odsto ukupne pomorske trgovine u Evropi. Zahvaljujući novim tehnikama obrade dijamanata, Antverpen je veoma brzo preuzeo vodeću ulogu u ovoj oblasti u cijelom svijetu i zadržao je do danas. Više od 80 odsto dijamanata pronađenih širom planete danas završava na obradi u Antverpenu, odakle se dalje distribuišu svijetom.

 

CIJENE:

Prenoćište           od  80 KM

Pica                       od  15 KM

Sendvič                  od   6 KM

Kafa                      od    4 KM

Cijena karte za  javni prevoz           od    3 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana