Antalija, sjajna zvijezda Mediterana

Sanja Amidžić
Antalija, sjajna zvijezda Mediterana

Antalija je jedan od najposjećenijih turističkih gradova u Turskoj. Ono što je veličanstveno u ovom mjestu skriveno je među sjajnim plažama, luksuznim hotelima koji nude sve što poželite, ali i istorijskim znamenitostima koje će zadovoljiti želju svakog istraživača.

Antalija je smještena na litici u južnom dijelu poluostrva Anadolija, a njeno ime znači sjajna zvijezda Mediteranskog mora. Ovaj grad je i prestonica istoimene pokrajine u kojoj živi oko milion stanovnika.

Grad je okružen planinama, šumama, Mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa Antalijskog aerodroma može se stići u bilo koji grad Turske rivijere.

Antalija je jedno od glavnih kulturno-istorijskih centara koje posjeduje brojne hotele, počev od onih luksuznih sa pet zvjezdica kao što su “Madran palas”, “Adam i Eva”, pa do onih sa dvije i tri zvjezdice. Noćenje u ovom dijelu Turske može se naći po cijeni od 150 do 450 maraka.

Nešto po čemu je prepoznatljiva Antalija su svakako zlatne plaže koje su duge po nekoliko kilometara. Kleopatra i Incekum nalaze se na zapadu grada i duge su oko dva kilometra. Plaže Lara i Konijalti su raj za posjetioce sa tirkizno plavim morem sa mnogo barova i klubova. Noćni život u ovom dijelu Antalije je jako živ, posebno u ljetnom periodu, kada dođe veliki broj turista iz svih krajeva svijeta.

Pored plaža tu su istorijska mjesta koja takođe privlače veliki broj posjetilaca. Najpoznatije istorijsko mjesto je Olimpus sa arheološkim ostacima koji potiču iz drugog vijeka prije nove ere. Ništa ne zaostaje ni drevni grad Aspendos, poznat po svom starom pozorištu.

Nakon obilaska istorijskih znamenitosti, tu su prirodne ljepote Antalije, kao što su Manavgat vodopad, Karain i Beldibi pećine, kanjon Koprulu i druga mjesta primamljiva za ljubitelje prirode.

Ukoliko želite dobro da jedete, tu su brojni restorani, a u meniju se nalaze mnogi turski specijaliteti, ali i hrana iz drugih svjetski poznatih kuhinja. Ručak u Antaliji za četiri osobe košta od 80 do 150 maraka.

Ako poželite da se ovog ljeta odmorite i uživate u blagodatima mora, turski grad Antalija idealno je mjesto za to.

Šoping

Antalija ima dosta šoping centara sa brojnim prodavnicama gdje možete naći svjetski poznate brendove. Turistima su naročito interesantne prodavnice nakita, tepiha i kože, kojih najviše ima u Kaliči okrugu, u blizini gradskih zidina. U Antaliji se dosta traži tekstil, odjeća od pamuka, tradicionalne rezbarije od keramike i drveta, tepisi, ćilimi, radovi od bakra, zlata i kože, a popularni su lokalni žele džemovi napravljeni od voća i povrća. Tezge na ulicama, bazari i marketi svoju robu prodaju i do ponoći.

Istorija

Istorija Antalije seže do starogrčkih i rimskih vremena, a i dan-danas je zadržala neka obilježja koja već vijekovima izmamljuju uzdahe turista.

Antaliju je osnovao Atalus Drugi, kralj Pergamuma 159. godine prije nove ere. Grad je doživio procvat pod vladavinom Rimljana i taj zlatni period se zadržao sve do 1390, kada je pao pod vlast Otomanskog carstva. I danas se mogu vidjeti ostaci tog perioda, a najznačajniji su svakako ostaci gradskih zidina, među kojima se ističe impozantna Hadrijanova kapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana