Amsterdam - Grad umjetnosti i grijeha

Jasmina Perišić
Amsterdam - Grad umjetnosti i grijeha

Glavni grad Kraljevine Holandije, Amsterdam ime je dobio po rijeci Amstel, na čijim se obalama i nalazi.

 Ispresijecan je sa 40 kanala i ima 40 mostova, zbog čega ga mnogi zovu Venecija na sjeveru. Lako ga je istražiti pješice, na biciklu ili uz pomoć kanal-brodića. Nemojte se čuditi velikom broju bicikala u ovom gradu, kao ni "pijanim" amsterdamskim kućama. Cijela regija je nekada bila potopljena. Nasipanjem zemlje i isušivanjem tla stvoreno je kopno, pri čemu su kuće sagrađene na stubovima, koji vremenom postepeno tonu, pa se i kuće naginju u raznim smjerovima. Lokalno stanovništvo ih zove "pijane kuće". Amsterdamski Dam skver je dobro mjesto za početak ture po gradu. Ovdje možete vidjeti kraljevsku palatu i glavne šoping ulice. Pored se nalaze Leidsplejn i Rembrandtplein četvrti, gdje se putnici užurbano guraju i sudaraju u turističkoj euforiji. Lokalci se takođe skupljaju tu, oko pozorišta, bioskopa ili noćnih klubova i barova.

Desetak minuta šetnje od Leidsplejna odvešće vas do Mjuzeumplejna, konglomerata amsterdamske umjetnosti. Još jedna interesantna oblast je Jordan četvrt. Sagrađena je 1612. i postala popularno mjesto za okupljanje studenata i omladine. Pijp je zanimljiva oblast u kojoj možete istražiti kulturnu raznovrsnost grada i ispijati lokalno pivo u mnogim pabovima na uglovima ulica. Amsterdam je danas jedan od najvećih finansijskih centara Evrope, ali i jedna od njenih kulturnih prestonica. Svake godine bilježi izuzetnu turističku posjećenost. Pored Rajks muzeja, muzeja Vinsenta van Goga i Rembranta kao i kuće Ane Frank, velikom prihodu od turizma Amsterdam prvenstveno treba da zahvali legalizovanoj prostituciji i Ulici crvenih fenjera (De Valen). Legalizovano je i konzumiranje lake droge, a postoji više stotina tzv. kofi-šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa. U Amsterdamu se može naći izuzetno bogat sadržaj namijenjen LGBT zajednici, među kojem je i Amsterdamska gej parada - najposjećenija manifestacija koja se održava na teritoriji Holandije.

Stanovništvo

Sam grad danas broji oko 800.000 stanovnika, a sa okruženjem ima 1,5 miliona ljudi. Nalazi se u provinciji Sjeverna Holandija, te zajedno sa tri druga grada (Roterdam, Utreht, Hag) čini Randštad - čini jednu od najvećih konurbacija u Evropi, čija se populacija procjenjuje na gotovo sedam miliona stanovnika.

 

Usluge                                    Cijene

Hotel                                   od 60 KM

Ručak za jednu osobu                        od 30 KM

Karta za muzej                            oko 25 KM    

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana