Albanci pretvaraju vojno ostrvo u turističku atrakciju

Agencije
Albanci pretvaraju vojno ostrvo u turističku atrakciju

Napuštena vojna baza smještena na obali Albanije prepuna je bunkera i tunela dizajniranih tako da izdrže nuklearni napad. Međutim, nedavno se počelo raditi na tome da se ovo napušteno zemljište pretvori u modernu turističku atrakciju koja bi godišnje mogla da privuče nekoliko stotina hiljada turista.

Turizam u albanskom BDP-u trenutno učestvuje sa samo 4,8 odsto, bez obzira na to šta se radi o mediteranskoj zemlji sa prelijepom obalom i bogatom istorijom i kulturom.

Međutim, nuklearna skloništa na ostrvu Sazan, napuštenoj vojnoj bazi na obali Albanije - uskoro bi mogla biti pretvorena u vinske podrume. I dok su neki dijelovi kompleksa izuzetno dobro očuvani, većina je u lošem stanju i biće potrebna velika finansijska injekcija koja bi podigla ovaj projekat na noge.

Ali i za to se već našao strani investitor, koji je spreman da uloži novac u razvoj albanskog turizma. Za početak planira da uvede struju i pitku vodu, a kada to dovede u red, onda će bunkere i tunele pretvoriti u vinske podrume, u koje će dopremati vino iz okolnih vinograda.

Investicija bi se zaokružila luksuznim hotelskim kompleksom i kasinom koji bi sigurno privukli turiste sa svih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana