Alanja - mjesto za svakoga

Danijela Stokanić
Alanja - mjesto za svakoga

Alanja je veliki i popularni turistički centar na antalijskoj rivijeri. Smještena je u zalivu između planina Taurus na sjeveru i Sredozemnog mora na jugu, na stjenovitom rtu koji je opasan sa dvije dugačke pjeskovite plaže.

Zanimljiva istorija, tipično mediteranska klima, kilometrima duge pješčane plaže i mnoštvo modernih hotela podignutih uglavnom na obali u sjenci borovih šuma čine Alanju magnetno privlačnom. Ona je omiljeno odmaralište već više od 800 godina.

KRUNA PANORAME GRADA je Seldžučka tvrđava iz 13. vijeka. Unutar spoljnih zidina su ruševine džamija, karavan saraj i bazar, a unutar unutrašnjih zidova ostaci cisterne i vizantijske crkve.

Pored impresivne citadele, turisti mogu da istražuju jedinstveno pristanište Tersane i osmougaonu Crvenu kulu.

Tu je i crkva Svetog Jovana iz 11. vijeka, a treba vidjeti i Aladinovu džamiju, koja je sagrađena u 16. vijeku od kamena i crvene opeke i sa svoje tri kupole predstavlja jedan od najboljih primjera rezbarenja u drvetu.

U SVOJ SVOJOJ RAZLIČITOSTI Alanja je idealna za romantične duše, ljubitelje šopinga, za one koji noć troše za derneke do zore, ali i za one željne odmora - prepuna je hotela, brojnih restorana, kafića i barova.

Najživlje je u avgustu kada se u Alanji održava Međunarodni folklorni festival.

Noćni provod u ovom gradu se može uporediti sa provodom u Ibici.

ZA ONE SKLONE istraživanju, svakako je zanimljiva posjeta Damlataš pećini, u čijem "komšiluku" su i Muzej arheologije i etnografije.

Brodom se može otići u obilazak tri morske pećine: Fosforlu Magara, Kizlar Magaraši i Ašiklar Magaraši.

Alanju krase i pjeskovita Kleopatrina plaža duga tri kilometra i Ataturkova, odnosno Alanjina plaža čiji se kraj ne vidi golim okom.

Zalazak sunca u Alanji poseban je doživljaj.

BULEVAR ATATURK JE najljepša ulica u Alanji, sa palmama, eukaliptusima, fikusima i strelicijumima, a u poprečnim ulicama hladovinu prave drvoredi narandže i nara.

Bazar u Alanji je pravi raj za kupovinu i možda jedan od najvećih na južnoj obali. Između Dolmus željezničke stanice i luke nalazi se veliki bazar odvojen od glavnog puta, Ataturk Kadesi ulice.

Od suvenira se ističe karakterističan simbol Alanje - tirkizno plavo oko u obliku privjeska, narukvice ili suvenira.

Istorija

Smatra se da je sultan Seldžuka, koji je 1221. opkolio Korekesion (kako se zvala Alanja), zahtijevao od njegovog naroda da preda grad. Kako je broj njegovih vojnika bio samo jedna petina od ukupnog broja stanovništva, sultan se dosjetio jednog lukavstva. Objavio je narodu Alanje da će, ako ne predaju grad, povesti na njih ogromnu vojsku od 100.000 vojnika. I zaista, Turci Seldžuci su se sakupili ispred zidina tvrđave u mračnoj noći, a na rogove hiljade koza zavezali baklje, pa je kralj Alanje predao grad.

U toku vizantijske ere grad se zvao Kalonoros, što znači "prelijepa planina". Ime grada je promijenjeno u Alaidže, u znak sjećanja na sultana Aladina.

 

USLUGE                                                                                                                   CIJENE

Aranžman (12 dana, avioprevoz i noćenje u hotelu)                                od 700 KM

Noćenje u hotelu                                                                                                     od 50 KM

Karta u javnom prevozu (za jednu vožnju)                                                                1 KM

Obrok u restoranu                                                                                                od 16 KM

Kafa                                                                                                                         od 1,5 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana