Ako ste odlučili da ljetujete u Neumu, evo kakve vas cijene tamo očekuju...

Depo.ba
Ako ste odlučili da ljetujete u Neumu, evo kakve vas cijene tamo očekuju...

Neum - Iako su cijene generalno mnogo niže nego u Hrvatskoj, smještaj je tek neznatno jeftiniji. Tako ćete studio apartman za dvije osobe, doduše s balkonom i pogledom na more, platiti od 30 do 40 evra za noć

Otkako je Hrvatska 1. jula ove godine ušla u Evropsku uniju, državljani BiH bez biometrijskog pasoša, osim ako nisu odlučili godišnji odmor provesti na crnogorskom primorju, imali su još jednu 'bližu' opciju - ljetovati u Neumu.

Put do Neuma u međuvremenu se pretvorio u pravu dramu za sve bez odgovarajućeg pasoša. Naime, jedini put je preko Svitave - krivudave 'kozje staze', kako neki opisuju asfaltiran, ali uzak seoski put dug 50-ak kilometara, na kojem se dva automobila teško mogu mimoići i koji nije za one sa slabijim želucem.

U Neumu će vas, pak, usred sezone dočekati poluprazna plaža. Osim vikendom, kada se sve napuni.

Više je domaćih, ali ima i stranih turista, a umjesto dalmatinskih pjesama, koje nas dočekaju na hrvatskom primorju, iz neumskih bašti u noćnim satima odjekuje 'sitni vez'.

Cijene su skoro pa iste kao i u Sarajevu - znači nešto više nego u ostatku BiH, ali puno niže nego u Hrvatskoj. Tako ćete kafu u Neumu platiti od 1,5 do 2,5 KM, zavisi od lokacije, Kokakolu i točeno pivo od pola litra u kafiću su 1,5 KM do dvije, pica margarita se može pojesti za sedam KM, mala porcija ćevapa je tri, a velika šest KM. Cijene voća i povrća, takođe, vrlo su slične onim u ostatku Bosne i Hercegovine.

Kad je riječ o rekvizitima za plažu - iznajmljivanje ležaljke i suncobrana je po pet KM po danu.

Iako su cijene generalno mnogo niže nego u Hrvatskoj, smještaj je tek neznatno jeftiniji. Tako ćete studio apartman za dvije osobe, doduše s balkonom i pogledom na more, platiti od 30 do 40 eura za noć, što nimalo ne čudi budući da je trinaest kilometara obale BiH na Jadranu za mnoge jedina mogućnost da ove godine 'pokvase noge' u moru, to su i vlasnici privatnih apartmana shvatili i odlučili iskoristiti priliku - pa povećali cijene noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana