5 nevjerovatnih mjesta na svijetu koja zimi postaju još atraktivnija i impresivnija FOTO

National Geographic
Foto: Shutterstock

Iako su, naravno predivna tokom čitave godine, ova mjesta svoje najbolje lice pokazuju kada ih prekriju snijeg i led. Priroda na ovim mjestima je očaravajuća tokom čitave godine i svih godišnjih doba, međutim, zima im daje posebnu čar.

Evo nekih zaista očaravajućih mjesta koja postaju još nevjerovatnija kada počne zima.

1. Jezero Taho, Kalifornija, SAD

Predivan pejzaž jezera Taho je jedan od onih koji zimi pokazuje pun potenicjal.

Oko njega se nalazi desetak skijališta, a grad takođe ima tople izvore, vidikovce i živahan noći život.

Na jezeru Taho padne oko 315 santimetara snijega godišnje, tako da uvijek možete da pravite snješka.

2. Gulfos, Island

Vodopad Gulfos se nalazi na jugozapadu Islanda u kanjonu rijeke Hvita, koju napaja Langjokul, drugi po veličini glečer na Islandu.

Iako je moćan i leti, ovaj vodopad je još impresivniji zimi kada se djelimično zamrzne i kada voda koja pada sa visine od 30 metara dobije živopisne nijanse plave i tirkizne.

3. Svalbard, Norveška

Svalbard je jedno od najsjevernijih naseljenih područja na svijetu, što ga čini odličnom lokacijom za posmatranje sjevernog svjetla. Zbog svoje lokacije, grad takođe ima polarnu noć, koja traje od sredine novembra do kraja januara. Za to vrijeme Sunce ne izlazi, a najsvjetlije što može da se vidi je jarkoplavi sumrak. Međutim, nedostatak sunčeve svjetlosti samo povećava šanse da uočite auroru borealis. 

4. Bled, Slovenija

Tokom zime, jezero Bled na sjeverozapadu slovenije postaje mrazno plavo jer se u njemu ogledaju snježni Alpi.

5. Bajkalsko jezero 

"Sveto more", kako je Bajkalsko jezero nazvano od strane domorodačkih naroda koji su naseljavali region, je najdublje slatkovodno jezero na svijetu i svakako je atrakcija u bilo koje doba godine.

Ali zimi, vodena površina postaje kilometrima dugo klizalište. Po njemu se možete voziti psećim ili konjskim zapregama i motornim sankama, a tu je i ronjenje u ledu i rafting na mjestima gdje se voda nije zamrzla ili je led probušen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana