Znala da iskoristi sve prilike

priredio: Milenko KINDL
Znala da iskoristi sve prilike

Nijedan političar u poslijeratnoj Njemačkoj vjerovatno nije tako potcijenjen kao Angela Merkel, kćerka evangelističkog pastora iz istočnonjemačke provincije.

Spoljnim izgledom, kažu mnogi, nije privlačna, a nema ni programske vizije.

- Naravno da Angela Merkel nije ideolog. Ona odluke donosi samo na osnovu činjenica i ponekad velikodušno prelazi preko ideoloških ili programskih ograničenja - kaže novinarka Žaklin Bojsen koja je napisala biografiju sadašnje kancelarke kad ova još to nije bila.

Takav stav Merkelovoj očito nije naškodio. "Kolova djevojčica" se već odavno emancipovala. I svoju stranku (Hrišćansko-demokratsku uniju - CDU) i vladu ima pod kontrolom.

Angela Merkel nije u bivšem DDR-u bila opozicionar. Doživjela je, istina, nekoliko neprijatnosti u socijalističkom sistemu, ali one nisu ostavile dubokoga traga.

- Nad mojim djetinjstvom nije bilo sjene - izjavila je jednom Merkel.

Ona je bila najstarije dijete evangelističkog pastora u provinciji na sjeveru zemlje. Porodica nije bila pretjerano pobožna, nego je ustrajavala na sveobuhvatnom humanističkom obrazovanju.

U školi je bila pod naročitom paskom učitelja, kao i sva djeca čiji su se roditelji izjašnjavali kao vjernici. Zato je vjerovatno rano naučila da sa drugim ljudima postupa oprezno.

Bila je dobra učenica, naročito u matematici i ruskom, a i studij fizike u Lajpcigu završila je s jako dobrim uspjehom. Za vrijeme studija se udala za kolegu studenta Ulriha Merkela, ali brak je ubrzo propao. Međutim, Merkelova je zadržala muževo prezime.

Uvijek iznova se Angela Merkel mogla uvjeriti do koje mjere je bivša Istočna Njemačka nadzirala svoje građane. Kad je bila na razgovoru za svoj prvi posao doznala je da su jako dobro informisani o tom kad je kupila nove traperice, a kad je slušala zapadni radio. Ali, nekih težih posljedica nije imala.

Prilično kasno se Angela Merkel počela baviti politikom, više slučajno nego planirano. Kao zamjenica portparola posljednjeg predsjednika vlade bivšeg DDR-a Lotara de Maizjea, s 35 godina je mogla pokazati svoje organizacione i komunikacione vještine. Kratko prije toga učlanila se u Hrišćansko-demokratsku uniju. Do tada je bila marljiva, sad je postala i ambiciozna.

Uz pomoć Gintera Krauzea osvojila je poslaničko mjesto u Bundestagu, a Krauze je predložio i za ministra za žene i omladinu, zapisao je Helmut Kol.

Već krajem 1991. postala je zamjenica predsjednika stranke Kola koji joj je 1994. povjerio dužnost ministra za ekologiju i bezbjednost atomskih reaktora.

Kad je 1998. Kol izgubio na izborima njegova CDU je bila u šoku. Ali nije Angela Merkel. Ona je vidjela priliku da u eri poslije Kola učvrsti svoju poziciju. Novi predsjednik stranke Volfgang Šojbl  imenovao je glavnim sekretarom stranke.

A kad je zbog afere s nezakonitim novčanim darovima stranci i Šojbl morao podnijeti ostavku, ukazala se prilika Angeli Merkel.

U aprilu 2000. Merkelova je izabrana za novu predsjednicu CDU. Stranka koja je bila predvodnik procesa njemačkog ujedinjenja sad je bila u opoziciji i teško diskreditovana. I to je omogućilo uspon Angele Merkel.

Ona prepoznaje u stranačkoj bazi svoga saveznika koji je izgubio orijentaciju. Tako je nadoknadila nedostatak uticaja u vodećim krugovima stranke u kojima su tradicionalno dominirali muškarci. Uz marljivost, elan i snažni optimizam ona postaje nova uzdanica hrišćanskih demokrata, iako je okružuju jaki suparnici.

Međutim, Angela Merkel se zna izboriti za svoju poziciju. Na parlamentarnim izborima 2005. je kancelarska kandidatkinja CDU-a. Ishod izbora omogućuje samo veliku koaliciju s SPD-om, ali Merkel je kancelarka. U 12 godina na čelu stranke i sedam godina na čelu vlade Savezne Republike Njemačke Angela Merkel uspijeva da nadmudri sve svoje suparnike.

Od 2008. je Angela Merkel na međunarodnoj pozornici naročito aktivna u rješavanju finansijske krize. Uspijeva da pridobije opoziciju za odluku o stvaranju njemačkog fonda za spas banaka. Otkako je poznato da je Grčka prezadužena, ona nastoji da spase stabilnost evra zajedno s francuskim predsjednikom Sarkozijem.

U Atini je ne vole, ali većina drugih članica EU podržava njenu politiku.

- Ona spada u političarke za koje je važnije biti nego imati - kaže njen stranački kolega Hans-Gert Petering, dugogodišnji predsjednik Evropskog parlamenta.

Zamjerke

Da Angela Merkel zna da vodi, u to su se svi uvjerili, ali u kom pravcu, to se pitaju mnogi u stranci. Iz vlastitih redova joj zamjeraju da stranka gubi svoj profil. Merkelovu, naime, ne vide kao dušu hrišćansko-konzervativne narodne stranke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana