Život pod zemljom u prestonici opala

Priredio: Boris Đurić
Život pod zemljom u prestonici opala

Kuber Pedi - Skoro 80 odsto stanovništva australijskog grada Kuber Pedi živi pod zemljom zbog visokih temperatura koje dostižu i do 50 stepeni Celzijusa.

Kuber Pedi je grad u Južnoj Australiji, 846 kilometara udaljen od Adelaida i "boluje" od nedostatka prirodne zaštite od vrućine. Prema cenzusu iz 2011. godine ima 1.695 stanovnika, a nosi naziv "svjetske prestonice opala" zbog velike količine tog dragog kamenja koje se iskopa u tamošnjim rudnicima.

U grad se doseljavaju ljudi iz svih krajeva svijeta u nadi da će se obogatiti na opalu, ali da bi živjeli u Kuper Pediju, stanovnici su morali napraviti specifičan smještaj.

Jedan od njih je Jani Atanasiadis, koji je stigao 1972. godine iz Soluna. On je vlasnik rudnika i muzeja Umona opal i sa sjetom se sjeća dana kada je stigao.

- Današnji mladi više vole da rade u velikim rudnicima, gdje nema rizika, nego da oprobaju sreću. Niko ne može reći da li još uvijek postoje veliki opali. Takođe, niko vam ne može reći gdje ih treba tražiti jer to niko i ne zna. Ja bih odmah otišao kopati da znam gdje ih mogu naći - kaže Atanasiadis.

Grad ima više od 1.500 domova pod zemljom koje nazivaju zemunice, tu su zatim srpska pravoslavna i katolička crkva, veliki kafe-bar, nekoliko restorana i knjižara. Naravno, sve se to nalazi pod zemljom. Neki lokalci dobijaju pomoć kada odluče da kopaju sopstvenu kuću. Mnogi finansiraju gradnju prodajom opala koji su pronašli. Jedini problem sa izgradnjom kuće je što se vrlo brzo pronađe opal i vlasnik nastaviti probijati sobe sve dok ima opala. Neki tako završe sa kućom od deset soba.

Kupa Piti, kako se naziva na lokalnom arabana jeziku, smješten je u pustinjskoj regiji veličine Francuske i Njemačke zajedno. Na području grada prvobitno su živjeli Aboridžini, ali su se otkrićem rudnog bogatstva početkom 20. vijeka doselili Evropljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana