Živio asketski da bi milione poklonio drugima

Telegraph
Živio asketski da bi milione poklonio drugima

Čovjek koji je koristio kupone kako bi kupovao hranu i vozio se autobusom, prikupio je tajno bogatstvo od 187,6 miliona dolara i sve zavještao u dobrotvorne svrhe.

Džek Mekdonald koji je preminuo u 98. godini, nosio je iscjepanu odjeću i godinama živio u jednosobnom stanu, a sve vrijeme bio multimilioner.

Mekdonald, koji je umro u Sijetlu, ostavio je novac Dječjoj bolnici u tom gradu, Univerzitetu u Vašingtonu i Armiji spasa.

Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu i kasnije postao advokat koji je štitio prava veterana.

Njegovi roditelji koji su imali klanicu zavještali su mu imanje koje je Mekdonald potom pretvorio u bogatstvo zahvaljujući berzi.

Tokom života uplatio je na stotine anonimnih donacija, uključujući i 150.000 dolara za kanadski grad Eloru u kom je njegov deda živio nakon što se doselio iz Škotske.

Mekdonald nije imao biološke djece i supruga mu je umrla 1999. Samo najbliži članovi porodice znali su koliko je bogat.

Njegova pastorka Regen Denis rekla je: “Naša porodica živjela je sa tajnom Džekovog bogatstva duže od 40 godina i svi smo bili zadivljeni njegovim asketskim načinom života. Bio je ekscentričan na mnogo načina, ali uvijek vjeran sebi tako što je radio prema svojim ubijeđenjima”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana