Živi život sa pet žena

Boris Đurić
Živi život sa pet žena

Amerikanac Bredi Vilijams živi u braku sa pet žena sa kojima ima 24 djece. Oni žive na velikom imanju u blizini grada Solt Lejk Siti u pet apartmana smještenih u dvije kuće, koje se nalaze jedna pored druge.

U jednoj kući žive tri žene i svaka od njih ima sopstvena ulazna vrata, odvojenu kuhinju i sopstvenu spavaću sobu. U drugoj žive ostale dvije s tim što jedna od njih ne boravi stalno u kući. Bredi se svaku noć rotira i provodi sa drugom ženom.

Njegova prva žena Poli je zubarski tehničar i nju je oženio prije 21 godinu. Njih dvoje imaju šestoro djece, od kojih najstarija kćerka ima 20 godina. Ona je takođe odrasla u poligamnoj porodici i očekivala je da će njen muž imati još žena, iako njihova kćerka koja se nedavno udala, ne planira da dijeli svog muža sa više žena.

Bredijeva druga žena Robin je poznata kao "kreativna žena" jer vodi časove iz umjetnosti i obožava da pravi poklone za čitavu porodicu. Treća žena Rouzmeri je radila u porodičnom građevinskom  biznisu, ali je prestala nakon što je dobila stipendiju od lokalnog koledža gdje sada uči za nastavnika muzičkog obrazovanja. Ona ima sa Vilijamsom četvoro djece.

Noni je četvrta žena, koja je ranije živjela u Montani, a od kada je upoznala Bredija oni imaju vezu na daljinu. To je jedina žena koja radi sa njim i bavi se administrativnom stranom biznisa, dok se istovremeno brine o njihovo petoro djece.

Njegova peta žena Ronda mu je, u stvari, rođakinja. Ona priznaje da joj je bilo potrebno osam godina da postane dio porodice. Ronda kaže da iako poligamija ima nedostataka ona voli što njenih četvoro djece oko sebe ima i druge majke.

Bredi kaže da familija propagira ljubav i posvećenost porodici. Oni su se 2000. godine odrekli vjere mormonizma nakon što su pažljivo procijenili svoja uvjerenja.  Mormonizam propovijeda život po Starom zavjetu i velike patrijarhalne porodice.

Vilijamsovi su se umjesto mormonizma okrenuli budizmu da bi učvrstili svoje moralne norme mada u zadnje vrijeme ne prihvataju nikakva religiozna ubjeđenja. Ovo nije prvi put da Bredi, koji radi u građevinskom preduzeću njegovog brata, mijenja svoja religiozna uvjeravanja. Kada je bio tinejdžer, njegovi roditelji su se odlučili na poligamiju, a ranije su živjeli u monogamnom braku. Njemu je u početku bilo teško, ali je vremenom prihvatio takav način života.

Posljednjih nekoliko godina postojala je šansa da njihova zajednica bude zabranjena, jer je država Ajova u kojoj žive uvela poseban zakon o poligamnim brakovima. Međutim, Bredi kaže da mu "zakon sada ne može ništa". Naime, američke federalne sudije su u decembru proglasile neustavnim zakon o poligamiji koji vlada u Juti i rekle da zakon ne može proganjati ljude koji žive u jednoj zajednici.

- Jedina moja krivica je to što živim u suživotu sa drugim ženama - objašnjava Bredi.

U njihovoj zajednici stvari su dobro organizovane tako da svaka od pet žena pravi jelo za 30 gladnih članova. Rouzmeri voli da eksperimentiše sa novim receptima dok se druge žene drže dobro oprobanih, kao što su jela sa špagetima. Bredi i njegove žene zajedno slave rođendane i zajedno rješavaju razmirice. Žene se nekada same između sebe dogovaraju o određenim pitanjima, kao što je, na primjer, mogućnost usvajanja djece. Neke od njih se moraju boriti protiv ljubomore, kao što je to slučaj sa Rouzmeri.

- Njihov glas je podjednako važan kao i moj. Isti je slučaj sa njihovim osjećanjima i svim ostalim stvarima - rekao je Bredi koji studira filozofiju na lokalnom koledžu i za glavnu temu je odabrao teoriju feminizma. On odbija da ga nazivaju "glavom porodice" i ne sviđa mu se što ga neki nazivaju seksistom. Sebe smatra progresivnim čovjekom koji prihvata različita uvjerenja. Isti slučaj je sa odraslim članovima Vilijamsove porodice koji govore da je pogrešno osuđivati homoseksualne veze. Neki od njih, kao što je Noni, čak je rekla da se slaže sa postojanjem porodica u kojoj ima više muževa.

Rijaliti

Bredi i njegovih pet žena pristali su da se napravi rijaliti šou o njihovom svakodnevnom životu.

- Mi želimo da raspršimo mitove i glasine o životu poligamnih porodica. Ono što smo do sada slušali o ovakvim porodicama uglavnom je u vezi sa raznim maltretiranjima, ali nisu svi takvi. Želimo da pokažemo da smo normalna i zdrava porodica čija djeca su uzorni građani i koja dobro uče - objašnjava Bredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana