Zid srama između bogatih i siromašnih u glavnom gradu Perua

Priredio: Boris Đurić
Zid srama između bogatih i siromašnih u glavnom gradu Perua

Lima - Zid visok tri metra podijelio je jugoistočni dio peruanske prestonice Lime, a stanovnici su ga nazvali zidom srama, jer dijeli bogate od siromašnih.

Bedem se proteže više od deset kilometara i postao je simbol srama za stanovnike četvrti Vista Hermosa, koji zid smatraju depresivnim i razdvajajućim.

Izgradnja zida započela je osamdesetih zbog bezbjednosti i zabrinutosti za ekstremizam, a posljednji dio dovršen je prije tri godine. Nevladina organizacija "Oksfam" javno se odrekla postojanja zida i razlike koje je stvorio između dva područja sa znatnim socioekonomskim razlikama.

Područje na kojem je sagrađen zid posjeduje zajednica Kasuarinas koja tvrdi da se zid tamo nalazi radi bezbjednosti i da bi zaustavio ilegalnu gradnju.

- S jedne strane imate Kasuarinas, jedno od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, gdje stanovi koštaju miliona dolara, a s druge strane je naselje koje ima minimum ili čak i nema pristup osnovnim potrebama - objasnio je predstavnik "Oksfama" Armando Mendoza.

Peruanka Julija Huarkaja kaže da je zid prilično ponižavajući i da predstavlja podjelu na siromašne i bogate. Ona spada u prvu grupu i u njenoj kući u naselju Nova Rinkonada gori lampa na petrolej. Mnogo porodica u tom naselju se bori sa vlagom ili hladnoćom zbog loše izgrađenih kuća, koje su bespravno napravljene i koje koštaju oko 300 dolara. Mnoga djeca pate od astme i dijareje, jer nemaju sanitarnu mrežu. U čitavom naselju postoje 143 straćare i najlošije žive oni pri vrhu brda, jer nemaju ni struje, ni kanalizacije ni vode. Većina stanovnika kupuje vodu koja se dovozi u cisternama.

Za razliku od njih u komšijskom Kasuarinasu nemaju problema sa vodom i mnogi je koriste za punjenje bazena. Kvadratni metar nekretnina u ovom naselju košta 500 dolara, a neke kuće vrijede i više od pet miliona dolara. Na njegovim ulicama malo ko šeta i uglavnom su natrpane automobilima. Stanovnici tog dijala grada govore da zid nije podignut zbog toga bi se odvojili od siromašnih nego da bi spriječili širenje bespravne gradnje prema njima. Kao jedan od faktora navode i bezbjednost.

- Nažalost, Peru nije jedna od najbezbjednijih zemalja na svijetu i da bismo bili bezbjedni potreban vam je zid - kaže Hoakin Valdez, koji živi u Kasaurinasu više od 11 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana