Žena koja je stvorila Čaka Norisa i Brusa Lija (u Rumuniji)

New York Times
Žena koja je stvorila Čaka Norisa i Brusa Lija (u Rumuniji)

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka holivudski filmovi bili su zabranjeni u komunističkoj Rumuniji, ali građani su ipak uspijevali da dođu do svojih omiljenih junaka kao što su Čak Noris, Žan-Klod Van Dam ili Silvester Stalone. I to zahvaljujući 'andergraund' zajednici koja je potajno razmjenjivala VHS kasete.

Ugledni New York Times se bavio ovom temom i otkrio da su sve ove trake imale audio koji izgovara jedna žena - Irina Margareta Nistor, prevodilac na nacionalnom televizijskom kanalu ove zemlje.

Tokom godina prevela je dijaloge i monologe za više od 3.000 filmova i na taj način onima koji su ih gledali omogućila nešto više od same zabave. Sve dijaloge u filmu izgovara glasni, piskutavi ženski glas.

Upravo zahvaljujući gospođi Nistor, Čak Noris, Žan-Klod Vand Dam, Silvester Stalone i Brus Li postali su popularni heroji u Rumuniji.

U vrijeme kada je rumunska Vlada kontrolisala svaki aspekt života svojih građana; uključujući i hranu, stanovanje, greanje, prevoz i informacije, ljudi su pronašli način da se odupru i "izmaknu šapama" države i to kroz čaroliju u to vrijeme ilegalnih filmova, uglavnom B produkcije.

Ovu priču na svijetlo dana vratila je rediteljka Ilinka Kalugareanu, rumunska rediteljka nastanjena u Londonu. Dokumentarni film studirala je u "Granada Centru za Vizuelnu Antroplogiju" u Mančesteru. Upravo završava svoj dugometražni dokumentarac "Chuck Norris vc. Communism."

"Dok sam bio dijete, ti filmovi pružali su mi uvid u zabranjeni Zapad sa sjajnim farmerkama, Koka-Kolom i soliterima. Kako su holivudski filmovi postajali sve prisutniji na crnom tržištu, to je i ovaj glas postao jedan od najprepoznatljivijih u Rumuniji. Ipak, niko nije znao ko je ona", kaže Ilinka Kalugareanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana