Zbog egzotičnog voća napuštaju uzgajanje koke

Priredio: Boris Đurić
Zbog egzotičnog voća napuštaju uzgajanje koke

Gavjare - Uzgajanje egzotičnog amazonskog voća postao je toliko unosan posao da mu se sve više okreću i proizvođači koke u Kolumbiji, kojima policija decenijama ne uspijeva da stane u kraj.

Uzgajanje egzotičnog voća, koje se sve više koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, moglo bi značajno da umanji ilegalni posao uzgoja koke u Kolumbiji, koja važi za vodećeg svjetskog izvoznika kokaina.

To potvrđuje i životna priča Flavijana Maheče. Kada se doselio u oblast Gavjare počeo je raditi ono što je radila većina naseljenika prije njega - uzgajati koku na parcelama iskrčenim u amazonskoj šumi. Od zeta je posudio novac da kupi alatke potrebne za prvu fazu proizvodnje kokaina, ali kada su počeli sa sadnjom vojni avioni su nadletjeli njegovo polje i zasuli ga hemijskim sredstvima koja sprečavaju razvoj koke.

Maheča se našao u problemu kako da vrati novac koji je pozajmio za ovaj ilegalni posao.

- To je bio znak da moram naći drugi izvor prihoda. Shvatili smo da će nam kokain donijeti samo probleme - priča Maheča, koji se potom okrenuo uzgajanju stoke i prodajom drva za ogrev.

Nagovorio je mještane iz seoskih područja Gavjare da se odreknu uzgajanja koke, osnuju udruženje i pređu na njegov način života. Ipak, tu je ideju bilo teško "prodati", jer uzgajanjem koke farmer može zaraditi i do 30 evra dnevno, što je šest puta više nego prodajom stoke ili žitarica.

Prekretnica za Maheču i njegove komšije nastala je kada je Amazonski institut za naučno istraživanje Sinči identifikovao 20 amazonskih vrsta voća koje imaju veliki potencijal za farmeceutsku i kozmetičku industriju i ishranu.

Institut je saopštio da egzotična voća kao što su asai, sehe, milpezilos, moriče i kamu kamu mogu donijeti veću zaradu nego što dobijaju od uzgoja koke.

Tako, na primjer, za jednu tonu asaija može se zaraditi oko 2.300 evra, što je za kolumbijske seljake veoma primamljiva suma.

Maheč i njegove komšije osnovali su udruženje "Asoprocegua", koje okuplja uzgajivače amazonskog egzoričnog voća, a koje iz dana u dan broji sve više članova.

Samo prošle godine članovi udruženja su prodali 60 tona asaija najboljim restoranima u Bogoti.

Vijest o naporima udruženja se ubrzo proširila na zemlje Južne Amerike, a potom i cijeli svijet. Uzgajivačima ide i na ruku što je sve veća potražnja za amazonskim voćem. Tako brazilska kompanija "Petruz Fruti" godišnje proda 150 tona proizvoda od asaija u vrijednosti od pet miliona dolara.

Takođe, prema riječima Luz Mantile, direktora Sinčija, uzgajanjem ovog voća, pomaže se u smanjenju nestanka šuma usljed sječe, koja inače dobija zabrinjavajući obim u Južnoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana