Zbog čega su nestali starosjedeoci Uskršnjeg ostrva?

Huffington Post
Zbog čega su nestali starosjedeoci Uskršnjeg ostrva?

Neki istraživači su tvrdili da su starosjedeoci Uskršnjeg ostvara izumrli nakon što su iscrpili sva prirodna dobra, dok su po drugima, za njihov nestanak krivi Evropljani koji su donijeli bolesti. Nedavno se pojavila nova teorija.

Najnovije istraživanje baca novo svjetlo na ovu misteriju: okrutne vremenske prilike na ostrvu, tj. obilne kiše koje su prouzrokovale očajno stanje zemljišta, prouzrokovale su drastično smanjivanje (mada ne i nestajanje) lokalnog stanovništva prije nego što su došli Evropljani 1722. godine.

"Rezultati istraživanja su za mene bili prilično iznenađujući" rekao je doktor Teng Lejdfogd, profesor antropologije na novozelandskom univerzitetu Oklend "Ukratko, naše istraživanje ne podržava ideju da je civilizacija nestala prije dolaska Evropljana, već da smanjenje populacije ima veze sa okrutnim vremenskim prilika na ostrvu".

Naučnici su istraživali stijene i alate pronađene na različitim arheološkim nalazištima na ostrvu. Na osnovu toga, mogli su da ustanove kada i na koji način su starosjedeoci obrađivali zemlju, odnosno u kom je stanju ona bila.

Šta su istraživači pronašli?

"Iako nemamo sasvim precizne podatke, jasno je da je populacija Uskršnjeg ostrva bila desetkovana prije dolaska Evropljana, a onda su ih bolesti koje su oni donijeli gotovo sasvim pokosile" zaključuje Lejdfogd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana