Zatvorene korisničke grupe zbog prodaje lažnih propusnica

Srna
Foto: Agencije

RIM - Italijanska policija blokirala je danas nekoliko korisničkih grupa na društvenoj mreži "Telegram" u kojima su korisnici mogli da kupe falsifikovane zdravstvene propusnice.

Policija je saopštila da su zatvorene 32 grupe na "Telegramu" koje su djelovale širom zemlje i nudile lažne propusnice za više hiljada korisnika za cijenu od 500 evra u kriptovaluti ili u vaučerima za kupovinu putem interneta.

Protiv četiri osobe pokrenuta je istraga prema sumnji za prevaru i falsifikat.

Takozvana zelena propusnica je digitalna ili papirna potvrda koja pokazuje da li je osoba vakcinisana, negativna na virus korona ili se nedavno oporavila od kovid 19.

Italijanske vlasti odobrile su propusnicu kako bi pokušale da ubrzaju program vakcinacije usljed pojave soja delta virusa korona, ali je to izazvalo proteste Italijana koji smatraju da im je tim sloboda ugrožena i da je to indirektan način da vakcinacija postane obavezna.

Od 6. avgusta propusnica je obavezna za ulazak u teretane, bazene, muzeje, bioskope i restorane. Od 1. septembra biće obavezna za studente i za putovanja vozom, avinoom, brodom i autobusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana