Zašto širom Evrope masovno umiru ptice

GS
Zašto širom Evrope masovno umiru ptice

Nagli pad temperature i obimne padavine i poplave ne ugrožavaju samo živote ljudi već i ptica.

U Poljskoj, Austriji i Hrvatskoj zabeleženi su slučajevi velikog broja uginulih ptica, konkretno onih koje migriraju u toplije krajeve tokom zime. Ovako niske temperature najviše utiču na laste i čiope koje "masovno umiru" usljed hladnoće i manjka hrane, piše „Jutarnji List“-

O slučaju piše češki dnevnik "Blesk". Prema izvještajima, na zapadu zemlje "masovno umiru" laste. Stotine ptica su već uginule. Starije i iskusnije laste počele su da napuštaju svoja gnijezda prije nedjelju dana, a ovogodišnji mladi, nažalost, još nisu odletjeli. Posljedice su žalosne.

-Ovako nešto nisam doživio 31 godinu - kaže Libor Šejna iz Stanice za spasavanje životinja u Makovu (Češka).

On dodaje da ptice u svakom mogućem ćošku traže sklonište, pokušavajući da nađu mjesto gdje mogu da se zagreju. Ptice su oslabljene jer nedostatak aktivnosti insekata znači nedostatak hrane za njih. Neke životinje završavaju u Hitnoj pomoći za životinje, ali nažalost u stanju koje onemogućava spasavanje.

Lastavice i čiope su ptice koje se prilagođavaju životu u vazduhu, hrane se mušicama i ostalim sitnim letećim insektima, kojih zbog kiše i nepogodnih vremenskih uslovima u ovim predelima ima sve manje.

-Ptice iz ove porodice su prilagođene životu u vazduhu jer se hrane letećim insektima, ali i drugim malim beskičmenjacima koji se nađu u vazduhu. Ovakav način života i potpuna zavisnost od letećih insekata čini ih veoma osjetljivim na iznenadne prehlade koje traju nekoliko dana. Takva situacija se ovih dana dešava u velikom dijelu Evrope. Situacija je posebno teška za ptice kada ih ovako hladno vrijeme uhvati na selidbi, što je trenutno slučaj sa mnogima od njih - rekao je za Jutarnji list Dubravko Dender, ornitolog iz udruženja Biom.

Njegova koleginica iz istog udruženja, ornitologinja Iva Šoštarić, objašnjava da najviše stradaju mlade ptice, rođene ove godine, koje su do sada živjele u suvim uslovima jer nisu stigle da nauče da se prilagođavaju različitim vremenskim uslovima.

-Riječ je o tome da nagla promjena vremena i obilne kiše posebno pogađaju mlade golubove, rođene ove godine, koji su donedavno živjeli u veoma sušnim uslovima. Sve ih je to zateklo nespremne, ne mogu da se prilagode novonastaloj situaciji koja je veoma izazovna, nisu se na vrijeme sklonili, prehladili su se i teško pronalaze hranu. Kiša je inače problematična za ptice, gube termoregulaciju i ne mogu da lete, te čekaju da prestane da pada -rekla je ona.

Stanovnici Zagreba su zabrinuti zbog uginuća ptica i, kako kažu iz udruženja Biom, stalno ih pitaju za savjete, kako da zbrinu ove bespomoćne životinje. Savjeti koje dobijaju su da se obrate lokalnim azilima ili veterinarima i da divlje ptice mne drže u kući, već u kutijama na nekom suvom i zaklonjenom mjestu. Iako ptice vole sjemenke, Laste i čiope se uglavnom hrane larvama koje se mogu nabaviti u prodavnicama za kućne ljubimce. Alternativa tome bi bila vlažna hrana za mačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana