Zašto opet pomjeramo satove, a glasano je za ukidanje te prakse

Tanjug
Zašto opet pomjeramo satove, a glasano je za ukidanje te prakse

BON - Građani EU su 2018. glasali za ukidanje smjene ljetnog i zimskog vremena, odnosno pomjeranja sata, ali se od tada ništa nije dogodilo, pa se u sutra, u nedjelju, 30. oktobra, časovnici opet pomjeraju za jedan sat unazad.

Evropska komisija je 2018. godine predložila da se ukine ljetno i zimsko računanje vremena, podsjeća Dojče vele (DW).

U daleko najuspješnijoj onlajn anketi EK, više od 80 odsto od 4,6 miliona učesnika ankete bilo je - za.

Uglavnom su to bili Nijemci, plus nekoliko glasova iz Austrije i Luksemburga.

I Evropski parlament je većinom podržao prijedlog.

Ono što još nedostaje jeste odobrenje 27 članica EU, ali, svih ovih godina, one, kako navodi DW, jednostavno nisu uradile ništa.

-Posljednja rasprava održana je 2019. - kaže portparol EK Adalbert Janz.

Prema njegovim riječima, lopta je i dalje kod država članica i tu će ostati u dogledno vrijeme jer očigledno da niko u evropskim prestonicama ne želi da se bavi neprijatnom temom.

U Berlinu nezvanično kažu da EU trenutno ima drugih briga, s obzirom na pandemiju korone, rat u Ukrajini i energetsku krizu.

Stvar je komplikovanija nego što se očekivalo jer svaka zemlja EU mora sama da odluči da li njeni građani treba da žive stalno po ljetnom ili po zimskom računanju vremena i tu počinju problemi.

DW kao neka od pitanja postavlja da li će nastaviti da postoji velika vremenska zona sa 16 zemalja, ili će malogranični putnici na granici morati da mijenjaju sat dva puta dnevno, šta je s vozom i aerodromima, kao i da li će zimi u Španiji uskoro biti svjetlo u 10 sati, dok će u Poljskoj biti mrak u 14:30.

Zemlje članice vraćaju loptu opet Evropskoj komisiji zato što, prema češkom Predsjedavanju Savjetu EU - EK nije obezbijedila sveobuhvatnu procjenu posljedica okončanja pomjeranja sata – što vlasti u Briselu vide sasvim drugačije.

Erik Mamer, jedan od portparola predsjednice EK Ursule fon der Lajen, prima to sa humorom, pa kaže da je srećan što će za vikend spavati sat duže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana