Zašto je stopa smrtnosti od virusa korona u Rusiji niska?

GS
Zašto je stopa smrtnosti od virusa korona u Rusiji niska?

LONDON/MOSKVA - Niska stopa smrtnosti od posljedica zaraze virusom korona u Rusiji pobudila je sumnju u tačnost zvaničnih podataka.

Kako BBC prenosi, ruski zvaničnici su objasnili da se COVID-19 ne navodi kao uzročnik smrti u onim slučajevima u kojima su pacijenti bolovali od nekih drugih potencijalno smrtonosnih bolesti.

U Rusiji je zabilježena niska stopa smrtnosti od posljedica zaraze virusom korona - od početka epidemije od COVID-19 u ovoj zemlji umrlo je 2.305 ljudi od preko 252.000 oboljelih. To je izazvalo sumnju u tačnost zvaničnih podataka, za koje je rusko ministarstvo zdravlja objasnilo da ne obuhvata one pacijente koji su osim od COVID-19, bolovali i od nekih drugih potencijalno smrtnosnih bolesti.

Sankt Petersburg je prijavio neobjašnjivi porast broja umrlih od upale pluća, pet puta veći od uobičajenog za tu bolest i deset puta veći od ukupnog broja umrlih od COVID-19 u ovom gradu. Mnogi od onih koji ne vjeruju u zvanične podatke vode sopstvenu evidenciju o broju umrlih od zaraze virusom korona. Među njima su i medicinski radnici koji prate koliko je među njihovim kolegama umrlo od posledica COVID-19, pa čak i sveštenici koji imaju sopstvenu listu jer "zvaničnici podaci nisu kompletni", kako oni napominju.

Ranije je "Financial Times" istakao da bi broj umrlih u Rusiji mogao da bude i za 70 odsto veći nego sto vlasti tvrde, a ove optužbe moskovski zvaničnici odbacili su kao netačne, prenio je BBC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana