Zašto je polarna svjetlost ovih dana vidljiva sve do juga Evrope i kada se očekuje vrhunac aktivnosti?

GS
Foto: Arhiva

Kako se nalazimo na vrhuncu solarnog maksimuma, aurore će biti sve intezivnije i uočljive do juga Evrope.

Preksinoć su stanovnici Evrope imali priliku da svjedoče retkom događaju, od Šetlandskih ostrva pa sve do Italije, Slovenije i Grčke. Među "povlašćenima" se našla i Srbija, tačnije stanovnici Vojvodine koji su na noćnom nebu iznad sebe mogli da vide crvene aurore. 

Naučnici sada najavljuju da će tokom cijele sljedeće godine sličnih događaja biti još, te da ćemo uživati u svjetlećem spektaklu polarne svjetlosti.

Vrhunac solarne aktivnosti se dešava ove zime

Solarni ciklusi traju oko 11 godina, a na njihovom vrhuncu aktivnosti karakteriše ih velika količina izbačene koronalne mase u pravcu Zemlje. Sudarajući se sa našim magnetnim poljem kao konačan rezultat na nebu vidimo slabije ili jače aurore. Tokom "solarnih maksimuma" one su najintezivnije, a naučnici predviđaju da će se ovo dogoditi između januara i oktobra 2024. godine.

Drugim riječima čak i u nižim polarnim regionima na jugu Evrope, one će biće vidljive zbog proširenog auroralnog ovala usljed pojačane aktivnosti. 

"Očekujem da će aurore biti vidljivije nego u poslednjih 20 godina", rekao je fizičar Nal Gulbrandsen iz Geofizičke opservatorije Tromso pri Arktičkom univerzitetu Norveške. 

Najbolji regioni za posmatranje polarnog svetla su severna Norveška, severni delovi Finske i Švedske, Island, sjever SAD i Kanade i južni dio Grenlanda, prenosi Nacionalna Geografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana