Zanimljivosti iz života Elizabete Druge: Vjenčanicu platila kuponima, slavi dva rođendana FOTO

Agencije
Zanimljivosti iz života Elizabete Druge: Vjenčanicu platila kuponima, slavi dva rođendana FOTO

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta Druga danas obilježava 70. godišnjicu stupanja na presto, nakon smrti svog oca, kralja Džordža Šestog.

Ona važi za monarha koji trenutno vlada duže od bilo kog drugog u britanskoj istoriji. Prvi put u istoriji britanske krune jedan monarh obilježava takav jubilej, jer je Elizabeta Druga na tronu duže i od Elizabete Prve i od kraljice Viktorije.

Njen život je pun zanimljivih detalja i na privatnom i na državničkom planu.

Elizabeta je rođena 21. aprila 1926. godine u Mejferu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Jorka.
Kada je rođena princeza Elizabeta i njena porodica nisu uopšte očekivali da će jednog dana baš ona postati monarh. Mislili su da će živjeti relativno „normalnim“, iako privilegovanim životom.

Ali sve se promijenilo u decembru 1936, kada je njen ujak, kralj Edvard Osmi abdicirao, a njen otac postao kralj. Tako je desetogodišnja Elizabeta postala sledeći naslednik britanske krune.

Uloga u ratu

Školovala se privatno kod kuće, a javne dužnosti je počela da obavlja već tokom Drugog svjetskog rata. Obratila se djeci Komonvelta zajedno sa svojom sestrom, princezom Margaret na BBC, zahvaljujući im se na hrabrosti i strpljivosti.

-Trudimo se da učinimo sve što možemo da pomognemo našim mornarima, vojnicima i vazduhoplovcima, a takođe pokušavamo da snosimo svoj deo tereta koji donosi rat – rekla je tada.

Godine 1945. pridružila se Pomoćnoj teritorijalnoj službi, obučavala se za mehaničara i postala prva žena članica kraljevske porodice koja se pridružila oružanim snagama kao aktivni član.

Krunisanje

Kada je njen otac umro u februaru 1952. godine, Elizabeta je tada sa 25 godina postala je kraljica sedam nezavisnih zemalja Komonvelta: Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike, Pakistana i Cejlona.


Elizabeta Druga krunisana je 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj opatiji. Ona je 39. suveren, i šesta kraljica krunisana u toj opatiji.

Prva je bila kraljica Meri Prva Tjudor, koja je krunisana 1. oktobra 1553. godine. Kraljičina baka Meri od Teka, stara 81 godinu, bila je prva kraljica koja je vidjela svoje unuče na tronu, međutim, umrla je pre krunisanja.

Ceremoniji kraljičinog krunisanja u Vestminsterskoj opatiji prisustvovao je ukupno 8.251 gost.

Princ Čarls je bio prvo dijete koje je prisustvovalo krunisanju svoje majke kao suverena. Princeza Ana nije prisustvovala ceremoniji jer se tada „smatralo da je premlada“.

Princ Čarls je dobio specijalnu ručno oslikanu dječju pozivnicu za krunisanje svoje majke.

Haljina koju je kraljica nosila na krunisanju, koju je dizajnirao britanski modni dizajner Norman Hartnel, napravljena je od bijelog satena i izvezena zlatnim i srebrnim koncem sa amblemima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta.

Poslije krunisanja, kraljica je nosila haljinu još šest puta, uključujući otvaranje parlamenta na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

Na pitanje da li se sjeća svog krunisanja, kraljica je rekla da je to dan kog se „čak i poslije 70 godina“ sjeća, jednako kao i smrti svog oca, kralja Džordža VI.

Šest i po decenija uz kraljicu

U novembru 1947. godine se udala za Filipa Mauntbatena, bivšeg princa Grčke i Danske, sa kojim ima četvoro djece prestolonasljednika Čarlsa, princa od Velsa; Anu, kraljevsku princezu; princa Endrua, vojvodu od Jorka; i princa Edvarda, grofa od Veseksa.

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, preminuo lani, u 100. godini. U braku sa Elizabetom bio je 73 godine, a kao suprug britanske kraljice proveo je punih 65 godina, i zato je bračni drug koji je bio u najdužem braku sa jednim britanskim monarhom.

Odnos kraljice Elizabete i princa Filipa počeo je kao mladalačka ljubav na prvi pogled.

Vojvoda od Edinburga pomogao je kraljevskoj porodici da bude prisutnija na televiziji umjesto na radiju, a prvi je njen član koji je uradio TV intervju.

Vjenčanicu platila kuponima

Kraljica je imala svog ličnog dizajnera koji joj je dizajnirao haljine za važne događaje od kojih su najpoznatiji njeno vjenčanje i krunidba. Vjenčanicu je platila kuponima iz državnih zaliha. Za izradu vjenčanice je bilo potrebno šest mjeseci, napravljena je od svile i bila je boje slonovače, a imala na sebi oko 10.000 bisera.

Slavi dva rođendana

Kraljica ima i dva rođendana. Iako je rođena 21. aprila, Elizabeta svoj rođendan proslavlja prve subote u junu u sklopu parade „Trooping the Colour“.

Tradicija je ovo koju je započeo još Džordž II, a razlog koji leži iza iste je činjenica da Britanci vole lijepo vrijeme. U aprilu, na njen pravi rođendan, najčešće je kišovito te se ne može organovati parada kroz grad stoga kraljica rođendan slavi u junu kada su vremenski uslovi puno pogodniji za takva slavlja.

Primi oko 70.000 pisama godišnje

Kraljica dnevno primi između 200 i 300 pisama. Ona bira nekoliko koje će pročitati, a onda njeno osoblje na njih odgovori. Na zvaničnoj stranici kraljevske porodice čak piše da kraljica preuzima svu svoju odgovornost i čita pisma koja dobije.

Pije čašu šampanjca svake večeri

Kraljičina rođaka Margaret Rods otkrila je Elizabetine navike ispijanja pića. Ona, naime, popije čašu džina prije ručka, sa kriškom limuna i dosta leda. U toku ručka popije čašu vina i suhi martini, a čaša šampanjca rezervisana je za veče.

Preživjela je pokušaj atentata

Kraljica Elizabeta preživjela je pokušaj atentata 1981. godine. Mladić Markus Sarxent bio je opsjednut ubistvima slavnih i poznatih, pa je na kraljicu tokom vojne parade ispalio seriju metaka. Svi su bili ćorci, a mladić je osuđen na pet godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana