Zakopana istorija Londona

Tanjug
Zakopana istorija Londona

Nakit, dijelovi broda, srednjovjekovne klizaljke, viševjekovne lobanje - neki od najnevjerovatnijih komada istorije Londona ne nalaze se u gradskim muzejima već ispod zemlje. Najčešće tamo i ostanu, ali rad na novoj metro liniji ispod glavnog grada Velike Britanije iznosi vijekove sahranjene istorije na svjetlost dana.

Nova linija Krosrejl, duga 118 kilometara, najveći je građevinski projekat u Britaniji i najveće arheološko nalazište u Londonu u proteklih nekoliko decenija. Ispod užurbanog poslovnog centra grada arheolozi su otkrili svašta, od dijela rimskog puta do 2.000 godina starih potkovica, zlatni nakit iz 17. vijeka i kosti davno umrlih stanovnika Londona.

Jednog popodneva ove sedmice arheolozi su novootkrivene kosti nagomilali u rupi u blizini ulice Liverpul i stanice metroa, dok su svega nekoliko metara dalje prolazili nezainteresovani stanovnici grada. Kosti pripadaju nekolicini od 20.000 ljudi koji su sahranjeni na groblju iz 16. vijeka. Londonska 2.000 godina stara istorija ide duboko - pet do šest metara u zemlju, kolika je udaljenost između današnjeg nivoa ulice i rimskog puta, a Krosrejl je arheolozima pružio priliku da kopaju kroz vijekove do praistorijskih vremena.

Više od 100 arheologa radilo je na 40 lokaliteta u posljednje četiri godine. Pronašli su svašta, od irvasa, bizona i mamuta, čije su kosti stare 68.000 godina do ostataka kuće iz doba Tjudorovih, srednjovjekovnih klizaljki, 800 godina starog komada drveta i osnova brodogradilišta iz 18. vijeka.

Početkom ove godine pronašli su skelete žrtava crne smrti, kuge koja je odnijela polovinu londonske populacije 1348.

Najnovije otkriće su komadi kremena, neki su čak oblikovani u male oštrice, iz 9.000 godina stare fabrike u blizini Temze, danas u jugoistočnom Londonu. To je dokaz da su oblast naseljavali nomadi još od posljednjeg ledenog doba.

U Liverpul stritu nedavno je pronađen 17-vjekovni venecijanski zlatni novčić sa omčom, što znači da se vjerovatno nosio kao ukras koji je neki bogataš izgubio.

Nik Elsden, arheolog iz Muzeja Londona koji nadgleda iskopavanja koja traju uporedo sa izgradnjom Krosrejla i njegov tim naročito su oduševljeni ostacima rimskog puta posutog potkovicama starim 2.000 godina, napravljenim od metala i pričvršćivanim za kopita kožnim trakama.

Toliko ih je pronađeno da stručnjaci vjeruju da je ovo bila prometna tranzitna oblast, a da su konji donosili proizvode sa sela stanovnicima tadašnjeg Londinijuna.

Arheolozi su se naročito pozabavili ostacima groblja Bedlama, koje je osnovano u 16. vijeku ispod sadašnjeg Liverpul strita, kako su se srednjovjekovna crkvena groblja punila.

Dže Karver, glavni arheolog na Krosrejlu, rekao je da projekat podrazumijeva otkopavanje ostataka oko 4.000 ljudi, a radnici će se prema njima odnositi sa poštovanjem, što nije bila praksa u prošlosti.

Linija

Linija Krosrejl, vrijedna 14,8 milijardi funti (23 milijarde dolara), trebalo bi da bude otvorena 2018. i povezivaće istočni i zapadni kraj Londona, a centralni dio, dug 21 kilometar, ići će ispod zemlje. To znači da se kopalo kroz najstarije i najnaseljenije dijelove grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana