Zagađena okolina godišnje ubije 1,7 miliona djece

Agencije
Zagađena okolina godišnje ubije 1,7 miliona djece

London - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da 1,7 miliona djece godišnje umre zbog zagađenja životne sredine, uključujući zagađenu vodu i vazduh, zbog dima i nedostatka adekvatnih higijenskih uslova.

Četvrtina slučajeva svih smrti djece mlađe od pet godina rezultat je nezdravih uslova života.

- Nesanitarni uslovi i zagađenje životne sredine mogu dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije i zapaljenja pluća - navodi se u izvještaju SZO.

Direktorka SZO Margaret Čen rekla je da je zagađenje životne sredine smrtonosno, naročito za mlađu djecu.

- Razvoj njihovih organa i imunog sistema čini ih ranjivim na zagađenje vazduha i vode - izjavila je ona.

U izvještaju se navodi da izlaganje štetnim dejstvima može početi još u materici i da se nastavlja ukoliko su djeca izložena spoljnim i unutrašnjim zagađenjima vazduha.
To povećava rizik od dobijanja upale pluća kao i respiratornih bolesti poput astme, ali i od srčanih bolesti, srčanog udara i raka.
U izvještaju se navodi i da izloženost zagađenoj vodi i nehigijenskim uslovima u kući, kao i izloženost dimu od raznih vrsta goriva, poput uglja ili đubriva, može uzrokovati dijareju ili zapaljenje pluća.
- Osim toga, djeca su izložena hemijskim zagađenjima kroz hranu, vodu, vazduh - navodi se u izvještaju.
Stručnjak za javno zdravlje SZO Marija Neira kazala je da ovaj "težak izvještaj" pokazuje da bi vlade trebalo da učine više da bi bilo obezbijeđeno više sigurnih mjesta za djecu.
- Ulaganje u uklanjanje rizika po životnu sredinu za zdravlje,
kao što su poboljšanje kvaliteta vode ili upotreba čistijih goriva, dovešće do ogromnih zdravstvenih beneficija - zaključila je ona. (Agencije)+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana