Za rođendan novi nos

Tanja Milaković
Za rođendan novi nos

Osim knjiga ili igračaka, djeca i mladi u Njemačkoj do sada su za Božić ili rođendan mogli da dobiju i poklon bon za operaciju nosa ili ušiju. Zahvati estetske hirurgije kod djece ubuduće bi trebalo da budu zabranjeni.

Jakob ima 15 godina i želi "pod nož". Nije zadovoljan svojim nosom, pati zbog njega. S majkom, mlađim bratom i socijalnim radnikom nalazi se u jednoj privatnoj klinici u Bonu, gdje mora na savjetovanje.

- Mislim da je moj nos prevelik. Prošle godine sam bio u jednoj bolnici, ali tamo me doktori nisu operisali jer sam bio premlad. Ni sada nisam punoljetan, ali još uvijek patim zbog nosa i zato sam siguran da će mi ovdje pomoći - priča Jakob.

Njegova želja da operativnim zahvatom smanji nos je veoma sporna. Jakobov nos funkcioniše savršeno, pa samim tim za korekciju s medicinskog gledišta ne postoji nikakav razlog. Uprkos tome, on duševno zbog toga pati. U ovakvim slučajevima odluka leži na plastičnim hirurzima. Oni vrlo pažljivo moraju da procijene hoće li ili ne obaviti željenu operaciju, prenosi "Dojče vele".

- Granice nisu čvrste, pa je na nama da sami procijenimo koliki pritisak osjeća ta osoba i njena porodica - objašnjava plastični hirurg Peter Sipe.

On dodaje da, kada je konkretno riječ o nosu, mora postojati vrlo vidljiva razlika od uobičajene, "normalne" veličine.

- To znači da ako neko, na primjer, pati zbog svog nosa iako je on zapravo sasvim normalan, tu osobu ne bih operisao, pogotovo ako je riječ o maloljetnim pacijentima, koji često iz čisto "estetskih razloga" žele korekcije - navodi hirurg.

On dodaje da njemu nije poznat nijedan slučaj njegovih kolega koji bi pristali na zahvat kod maloljetnika. Prema njegovom mišljenju, fenomen kada roditelji ili rodbina djeci za Božić ili rođendan poklanjaju poklon-bonove za plastičnu operaciju nosa ili grudi u Njemačkoj zapravo ne postoji.

Pa ipak, do sada plastične operacije (iz estetskih razloga) kod djece i mladih u Njemačkoj i nisu bile velika rijetkost. Od povećanja grudi ili smanjenja ušiju ili nosa maloljetnike je često dijelio samo potpis na dozvoli roditelja, odnosno staratelja. Međutim, to bi uskoro trebalo da se promijeni.

Zdravstveni i medicinski stručnjaci iz njemačkih vladajućih stranaka žele zakonski da zabrane plastične operacije kod maloljetnih osoba ako ne postoji neka izričita zdravstvena potreba. Ukoliko bi ona zaista postojala, tada bi takve operacije i dalje bile moguće. Jedan od razloga bi i nadalje mogao da bude duševni bol i patnja. Na primjer, ako neko dijete svakodnevno doživljava poniženja u školi od druge djece zbog prevelikog nosa ili ušiju.

- Političari u ovome vide veći problem nego mi, odnosno veći nego što on uopšte postoji. Politika polazi od toga da se deset odsto zahvata na području plastične hirurgije obavlja nad djecom. Ali, to nije tako. Možda jedan odsto od svih plastičnih zahvata otpada na djecu i pri tome je većinski riječ o klempavim ušima - kaže Kerstin fon Ark iz Njemačkog društva za plastičnu i estetsku hirurgiju.

I Stefani je imala klempave uši do pete godine. Njeni roditelji su s njom razgovarali o mogućnostima operacije.

- Naš otorinolaringolog nam je preporučio korektivnu operaciju ušiju prije nego što Stefani krene u školu da je druga djeca ne bi zadirkivala - priča Stefanina majka objašnjavajući ondašnju situaciju i razloge koji su doveli do operacije.

Prema mišljenju plastičnog hirurga Sipea, ovakve operacije ušiju su čista rutina. Slučajeve kao Stefani on je već imao u svojoj ordinaciji.

- U suštini, ovdje nije riječ o čisto estetskim razlozima jer  ova djeca zaista pate zbog svog izgleda. Druga ih djeca često zadirkuju pa se mnogi više ne usuđuju ni da idu u školu i tako se socijalno povlače. U takvom slučaju, ovakva operacija s medicinske tačke gledišta ima smisla - kaže on.

Stefani je zadovoljna svojim današnjim izgledom, a i činjenicom da je operacija obavljena na vrijeme, tako da je drugi nisu zadirkivali.

- I ja sama sam htjela operaciju. Onako kao tada nisam željela da izgledam zauvijek, i kao starija. Bilo mi je neugodno zbog ušiju i nisam se čak usudila da nosim kikice - priča Stefani. Njena operacija je protekla bez ikakvih problema. Poslije zahvata je osjećala bolove, ali već poslije jednog dana je mogla da ide u vrtić.

Operacije

- Operacije ušiju čine oko 80 odsto svih plastičnih operacija kod maloljetnika. Međutim, ima i drugih slučajeva. Ginekomastija je takođe jedan od razloga, ali veoma rijedak. Riječ je o poremećaju kod kojeg dječacima rastu ženske grudi. Operacije poput uklanjanja masnog tkiva su rijetkost - kaže Kerstin fon Ark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana