Za ljubitelje skijanja, gurmane i tinejdžere: Najbolji ski centri u Francuskoj

GS
Foto: Ilustracija

Bilo da odaberete padine u sjenci Monblana ili skijanje kroz šumu, u Francuskoj ćete sigurno pronaći skijalište po mjeri. Ima ih za skijaše različitih nivoa i različitog budžeta.

Sezona skijanja u popularnim skijalištima francuskih Alpa ili u mirnijim Pirinejima obično traje od polovine decembra do aprila. Alpski rizorti na najvišoj nadmorskoj visini, kao što su Val Isere, Les Deyh Alpes prva se otvaraju krajem novembra, a u zavisnosti od snježnih padavina.

Vrhunac sezone je period uoči Božića i u februaru. Tada se mogu očekivati i prilično visoke cijene, prepuni barovi i restorani, veliki redovi za žičare. Zato se preporučuje rezervacija mjesecima unapred za taj period godine.

Morzin, Avoriaz

Svako ko je ljubitelj ekološki prihvatljivog smještaja, u ovom francuskom skijalištu podno Alpa će uživati. U mnogim smeštajnim jedinicama se koriste obnovljivi izvori energije, a u nekim restoranima postoji inicijativa za pripremu jela bez otpada.

Osim lokalnih specijaliteta pripremljenih od namirnica koje se na tom području uzgajaju, dostupne su i zanatske pivare, a prevoz u okviru rizorta odvija se uz pomoć konjske zaprege. Skijališta Morzin i Avoriaz se nalaze u oblasti Portes du Soleil i imaju 400, odnosno 249 kilometara duge staze različite težine.

Megeve

Najbolje za ljubitelje gurmanluka, skijalište Megeve nalazi se u dolini Šamoni. Luksuzno seosko odmaralište karakteriše i barokni stari grad. Ujedno je i jedino francusko skijalište, koje se može pohvaliti sa čak tri restorana sa Mišelinovim zvjezdicama.

 

Eskape Kili

Porodice sa djecom i to najpre tinejdžerima će ovde uživati. Od kilometrima dugih neverovatnih staza, do onih koje su označene zelenom i namenjene za mališane i početnike u skijanju, ovo fenomenalno skijalište ima za svakoga po nešto.Pored toga što je gastronomska ponuda i više nego odlična, ništa manje kvalitetan nije ni noćni život. Za najmlađe je ovde pravo uživanje. Mogu da se igraju u snežnom lavirintu.

Sa crkvom u centru i skupom tradicionalnih savojskih kuća, ovo selo podseća na bajku. Snežne padine su povezane žičarama sa Tris Vales, najvećim skijaškim područjem na svijetu, koje ima staze duge čak 600 kilometara. Osim Meribela, tu je i čuveni Kurševel, Val Torens i još četiri ski centra.

Hirmentaz
Najjeftinija opcija među francuskim ski centrima, ujedno je i jedno od najmanjih skijališta. Osim 25 staza, ima i 15 žičara pogodnih za početnike. Manja nadmorska visina od 1.100 metara znači i da može biti slabiji snežni pokrivač.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana