Vrijeme će zbog ubrzane zemljine rotacije morati da bude skraćeno za sekundu

Srna
Vrijeme će zbog ubrzane zemljine rotacije morati da bude skraćeno za sekundu

BEOGRAD - Brzina Zemljine rotacije posljednjih godina raste, a da bi se uravnotežio ovaj efekat do 2028. godine zvanično vrijeme na satovima moraće da bude malo smanjeno, izjavio je Vitalij Palčikov iz Ruskog naučno-istraživačkog instituta za inženjersku fiziku.

"Naučnici predviđaju da će se oduzimanje sekunde dogoditi negdje 2028. godine", rekao je za Palčikov za "Sputnjik" i dodao da je hipoteza koja se odnosi na promjene momenta inercije jezgra jedna od mogućih teorija koje objašnjavaju efekte ubrzanja Zemljine rotacije.

Palčikov je napomenuo da sada ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje za ubrzanje Zemljine brzine rotacije, ali da je uvjeren da će ono jednog dana biti pronađeno.

On je ukazao da je druga hipoteza da abnormalna količina padavina ubrzava Zemljinu rotaciju, dok je isparavanje usporavaju, ali ovi efekti ne nadoknađuju jedni druge.

Ruski naučnik napominje da je jedna od posljedica ubrzanja rotacije Zemlje bila da je 29. jun 2022. godine postao najkraći dan u istoriji.

Prema mišljenju Palčikova, Zemljino ubrzanje je nenormalno, a donedavno je ova planeta usporavala.

Da bi se nadoknadilo smanjenje brzine rotacije, zvaničnom vremenu je dodato 37 sekundi, kao dio korekcija od 1970. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana