Vojni brod ruske mornarice prošao kroz moreuz Dardanele

Anadolija
Foto: Agencije

CANAKKALE - Vojni brod ruske mornarice prošao je kroz Dardanele, veoma uski morski prolaz u sjeverozapadnoj Turskoj.Spasilački brod "Epron" Crnomorske flote Rusije, dužine 90 metara, u moreuz je ušao iz Egejskog mora.

Tokom prolaska moreuzom pripadnici komande obalske straže Turkiye pratili su brod klase Prutt, koji je plovio u pravcu Mramornog mora. Nije poznato konačno odredište broda ruske mornarice.

Spasilački brodovi "Epron" dizajnirani su za spašavanje, dizanje, tegljenje, gašenje požara izvan broda, operacije ronjenja s posadom i hitne popravke nasukanih ili onesposobljenih plovila. Spasilački brodovi ovog tipa služili su svim flotama bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR, Sovjetski Savez), a kasnije i Ruske Federacije. Ukupno je izgrađeno devet spasilačkih brodova ovog tipa za mornaricu u Lenjingradu.

Dardanele, poznat i kao Moreuz Canakkale, je veoma uski morski prolaz u sjeverozapadnoj Turkiye, koji povezuje Egejsko more s Mramornim. Moreuz je dug 61 kilometara, a širok svega 1,2 do šest kilometara, s prosječnom dubinom od 55 metara (maksimalna dubina je 81 metar).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana