Vještačka inteligencija otkrila kako je izgledao Isus Hrist (FOTO)

GS
Foto: Ilustracija

Vještačka inteligencija je nedavno rekonstruisala “lice Isusa Hrista” na osnovu tkanine za koju hrišćani već vijekovima vjeruju da je korišćena za umotavanje njegovog tijela nakon raspeća.

Torinski pokrov vijekovima dijeli javnost. Sa jedne strane, riječ je o jednoj od najpoznatijih hrišćanskih relikvija na svijetu, za koju se vjeruje da se na njoj može vidjeti otisak tijela Isusa Hrista nakon raspeća. Sa druge strane, dio svjetske javnosti ovaj komad tkanine rutinski odbacuje kao falsifikat.

Sada je vještačka inteligencija iskorišćena za reinterpretaciju zagonetne relikvije kako bi pronašla “pravo lice Isusa“. Na ideju je došao britanski Dejli Ekspres, a mediji je najsavremeniji AI za slike “Midjourneiy” da stvori simulaciju lica čiji su obrisi sačuvani na pokrovu.

I, ovo su rezultati…

Artificial intelligence has imagined the "face of Jesus Christ" from the Shroud of Turin, the cloth believed to have covered His body immediately after the Crucifixion.

Image: Daily Star pic.twitter.com/ReuwtXbLSF

— Sachin Jose (@Sachinettiyil) August 21, 2024

Slika do koje je vještačka inteligencija došla prikazuje muškarca srednjih godina sa dugom raspuštenom kosom i bradom - slično mnogim klasičnim prikazima Isusa. Čini se da ima posjekotine i ogrebotine oko lica i tijela, što ukazuje na činjenicu da je prošao kroz surovo mučenje prije smrti.

Da li se Torinskom pokrovu može “vjerovati”?

Torinski pokrov ime je dobio po Kapeli Svetog pokrova u Torinu gdje se vijekovima čuva.

Priča u koju vjeruju hrišćani širom svijeta kaže da je Josif iz Arimateje uvio Hristovo tijelo nakon raspeća u platneni čaršaf od 4,24 metara i položio ga u grobnicu. Vijekovima kasnije, vitez Žofroa de Šarni poklonio ga je crkvi u Lireju u Francuskoj, proglasivši ga Svetim pokrovom.

Iako nema čvrstih dokaza da je Pokrov postojao prije sredine 14. vijeka, slična relikvija (a možda i ista) navodno je ukradena iz crkve u Konstantinopolju vijek ranije.

Od tada, tkanina je nekoliko puta proglašavana za falsifikat, djelimično je stradala u požaru, premještana je iz crkve u crkvu, da bi od 1578. trajno bila smještena u Kapeli Svetog pokrova u Torinu.

Sa pronalaskom fotografije krajem 19. vijeka, na pokrovu je otkriven lik muškarca za kog katolici vjeruju da je u pitanju Isus Hrist. Lik na negativu prvi put je primijetio amaterski fotograf Sekundo Pije 1898. kome je bilo dozvoljeno da fotografiše relikviju.

Porijeklo pokrova i danas je predmet intenzivne debate među naučnicima, teolozima, istoričarima i istraživačima, a njegovo proučavanja do sada je zašlo u širok spektar naučnih disciplina - od hemije, biologije, pa sve do medicinske forenzike.

Falsifikat ili…

Dok skeptici tvrde da je nepoznati umjetnik iz 14. vijeka lažirao “Mesijin pokrov” koristeći boju u prahu bilo na skulpturi ili na tijelu modela, mnogi katolici su uvjereni da je na platnu na neki način utisnut Hristov lik u trenutku vaskrsenja.

Pokrov je 1978. prvi put detaljno i naučno pregledan. Deceniju nakon, radiokarbonska analiza je utvrdila da tkanina korišćena za izradu datira iz sredine 14. vijeka tj. neposredno prije nego što se pokrov pojavio na istorijskoj sceni.

Tri nezavisne laboratorije složile su se da testirani uzorci datiraju iz Srednjeg vijeka i da je samim tim pokrov - falsifikat.

Međutim, početkom 21. vijeka dolazi do obrta, a novi tim naučnika dokazuje da je dio koji je uzet za testiranje tokom osamdesetih bio kontaminiran!

Dr Liberato de Karo sa italijanskog Instituta za kristalografiju, ćnovu metodu poznatu kao širokougaono rasijanje rendgenskih zraka, senzacionalno je tvrdio da se tkanina dobro slaže sa sličnim uzorkom za koji je potvrđeno da potiče iz opsade Masada u Izraelu tokom 1. vijeka nove ere.

Kao dodatnu podršku svojim tvrdnjama, dr de Karo je istakao da su se sitne čestice polena sa Bliskog istoka našle između vlakana platna, isključujući kao nemoguće tvrdnje da je plašt evropski falsifikat.

 “Šlag na tortu” u čitavoj situaciji dala je i crkva. Naime, iako su različite pape prihvatile Torinski pokrov kao čudesnu relikviju, uključujući papu Jovana Pavla II i papu Franju 2013. godine, katolička crkva u cjelini zapravo nema zvanični stav o njegovoj autentičnosti.

I tako, sve do danas Torinski pokrov zapravo ostaje misterija, prenosi Istorijski zabavnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana