Vještačka inteligencija mijenja pravila igre: Poslovi budućnosti su u zdravstvu

Tanjug
Vještačka inteligencija mijenja pravila igre: Poslovi budućnosti su u zdravstvu

NjUJORK - Ako se kao roditelj bojite da će karijeru vašeg djeteta koje trenutno pohađa vrtić ili osnovca ugroziti razvoj veštačke inteligencije, usmerite ga ka zdravstvu, savetuju stručnjaci. U

U nedavnom ispitivanju Blumberga, u kome je učestvovalo 678 investitora, je skoro 40 odsto njih reklo da djecu koja su trenutno u vrtiću treba usmeriti ka karijeri vezanoj za zdravstvo ako ne žele da ih u budućnosti na poslu zameni veštačka inteligencija (AI). Poslovi u oblasti zdravstva podrzumevaju mnogo kontakta među ljudima, što za sada teško mogu da zamene generativni programi veštačke inteligencije kao što je ChatGPT.

Demografski trendovi su u skladu sa preporukom da dete usmerite ka karijeri doktora ili medicinske sestre, pošto populacija u SAD i širom sveta stari, a potražnja za zdavstvenim radnicima će biti ogromna. Investitori imaju drugačiju poruku za srednjoškolce, pošto 51, 3 odsto anketiranih smatra da deca koja ove godine maturiraju treba da izaberu karijeru vezanu za tehnologije.

"Dvije ili tri decenije su najplaćeniji poslovi bili u finansijskom sektoru, a tehnološki sektor im sada predstavlja konkurenciju", rekao je potpredsednik konsultantske kompanije za ljudske resurse "Čelendžer, Grej i Krismas", Endrju Čelendžer.

Uprkos usponu veštačke inteligencije, u tehnološkom i finansijskom sektoru će u narednih 20 ili 30 godina biti najviše uslova za unosnu karijeru, naveo je Čelendžer. Razvoj AI će loše uticati na karijeru u sektoru finansija, smatraju ispitanici.

Samo 12 odsto investitora smatra da je to najbolji izbor karijere za decu koja su sada u vrtiću, zakljućuje Blumberg

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana