Vječita misterija je riješena – da li je Džek morao da umre u „Titaniku“

GS
Foto: Agencije

Džejms Kameron, reditelj filma „Titanik”, riješio je misteriju tako što je dao da se uradi naučna studija kako bi dokazao opravdanost Džekove smrti u filmu: „Samo jedna osoba mogla je da preživi na vratima koja su plutala po ledenoj vodi Atlantika”, zaključak je forenzičkih analiza.

Titanik je najskuplji film koji je ikada snimljen, i prvi koji je dostigao milijardu dolara zarade u bioskopima. Osvojio je 11 Oskara i titulu tada najskupljeg filma u istoriji.

Film Titanik jedna je od najpoznatijih priča na svijetu i, iako na prvi pogled izgleda kao sjajan romantični film, završava se tragično, smrću glavnog junaka.

Svaki obožavalac ovog filma sigurno je mnogo puta razmišljao i raspravljao o tome da li je Džek, koga glumi Leonardo Dikaprio morao da umre ili ne. Mnogi gledaoci tvrde da je bilo dovoljno mjesta i za Džeka i za Rouz, koju je glumila Kejt Vinslet na plutajućim vratima koja su bila improvizovani splav.

Reditelj filma Džejms Kameron je odlučio da dokaže da to nije bilo moguće.

On je dokumentovao naučnu studiju koja je forenzičkim analizama dokazala da dvoje ljudi nije moglo da preživi na plutajućim vratima u filmu.

„Radili smo naučnu studiju da jednom zauvijek stavimo tačku na priču. Uradili smo temeljnu forenzičku analizu sa stručnjakom za hipotermiju koji je ponovo napravio splav iz filma. Uzeli smo dva kaskadera iste tjelesne težine kao Kejt i Džek. Stavili smo ih u ledenu vodu sa senzorima svuda oko njih, kao i unutar njih, i testirali da li mogu da prežive, koristeći različite metode. Odgovor je bio ne. Džek je trebalo da umre. Oni su kao Romeo i Julija. To je film o ljubavi, žrtvi i smrti. Ljubav se mjeri žrtvom... Možda za 25 godina više neću morati da se bavim ovim”, rekao je Džejms Kameron.

Reditelj je najavio i da će nakon analize napraviti nešto „posebno” što će biti prikazano u februaru, kada se očekuje 4K restauracija Titanika i koja će se prikazivati u bioskopima na Dan zaljubljenih 2023. godine.

Inače, ovo nije prvi put da Kameron mora da „brani” svoju odluku zašto je ubio lik Džeka u kultnom filmu jer ovu bitku vodi godinama, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana