Virus korona uticao na rejting svjetskih lidera: Trampovi postupci imaju sve manju podršku, Trudo sve popularniji

Tanjug
Virus korona uticao na rejting svjetskih lidera: Trampovi postupci imaju sve manju podršku, Trudo sve popularniji

VAŠINGTON, - Najnovija anketa među Amerikancima pokazala je da je rejting predsjednika SAD Donalda Trampa oko 42 procenta, otprilike na onom nivou na kojem je posljednjih nekoliko meseci, dakle - i prije izbijanja epidemije Kovida- 19.

Anketu je sproveo Centar za istraživanje javnih poslova agencije Asošijeted pres, NORC.

Tramp, inače, svakoga dana iznosi reagovanje, odnosno mjere države na virus korona.

Istovremeno, „Glas Amerike“ prenosi, pozivajući se na drugo istraživanje, da 46 odsto Amerikanaca odobrava politiku predsjednika tokom krize, a 51,5 odsto ne odobrava, što je za pet odsto više "negativnih" nego pre pandemije.

Tramp je po mnogo čemu specifičan lider, pa i po ovom parametru, ako je vjerovati istraživačima javnog mnjenja, koji, inače, navode da popularnost lidera u vanrednim situacijama raste, jer preuzimaju najviše odgovrnosti.

Upravo to se, na primjer, događa u Kanadi. Popularnost premijera Džastina Trudoa skočila je tokom epidemije za oko 20 odsto, i trenutno ima podršku 54 odsto građana, dok je u februaru taj procenat bio 33.

Prema istraživanju agencije Angus Reid, Trudo je tako visoku podršku imao posljedni put u junu 2017.

Njegova stranka istovremeno ima podršku 29 odsto Kanađana.

Kad je riječ o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, podataka o istraživanjima njegovog rejtinga u javnosti zasad nema, a njegov portparol Dmitrij Peskov kaže za američku TV mrežu CNBC da šefa ruske države uopšte ne brine da li će mjere koje je uveo uticati na njegov rejting, jer mu je, kaže Peskov, borba protiv virusa korona trenutno prioritet.

U Velikoj Britaniji 44 odsto građana smatra da je britanska vlada uglavnom dobro rukovodila kriznom situacijom, dok 30 odsto nije zadovoljno, pokazuju rezultati istraživanja agencije Opinium, koje je objavio britanski Gardijan.

Premijeru Borisu Džonsonu, koji je i sam bio zaražen i još se oporavlja, vjeruje 36 odsto Britanaca, 37 odsto više vjeruje ministru zdravlja Metu Henkoku, 59 odsto bi svoju sudbinu stavilo u ruke glavnom naučnom savjetniku bitanske vlade Krisu Vitiju, a 55 odsto najviše vjeruje predsedniku SZO dr Adanomu Gebresijusu.

Nema, međutim, komparativnih podataka kada je riječ o Džonsonovom rejtingu prije korona krize i sada, mada je prije krize svakako dominantno zavisio od odnosa Britanaca prema Bregzitu i njegovoj politici po tom pitanju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana