Vile ruskih tajkuna na rasprodaji

Priredio: Boris Đurić
Vile ruskih tajkuna na rasprodaji

Moskva - Vila sa devet spavaćih soba, bazenima i ormarima sa klima-uređajima za krznene bunde sada se može kupiti po trostruko nižoj cijeni, jer su cijene nekretnina u Rusiji znatno pale usljed političke neizvjesnosti.

Ovakva vila nekada je koštala 100, a danas 37 miliona evra.

Pad prometa na tržištu nekretnina najbolje pokazuje kako se ruska elita oporavlja od pada cijene nafte i sankcija koje je Zapad nametnuo zbog ukrajinske krize.

Jedno od najljepših imanja na svijetu, u samom komšiluku ruskog predsjednika Vladimira Putina, može se kupiti za 62 miliona evra. Bilo da kupac želi palatu u Moskvi, penthaus u Sankt Peterburgu ili čak i vikendicu u Sibiru, izbor je zaista veliki, ali i dalje je za kupovinu pojedinih luksuznih zdanja potrebno oko 85 miliona funti.

Onaj ko želi da živi kao oligarh, a da mu komšija bude ni manje ni više nego milijarder Roman Abramovič, Ališer Usmanov ili Oleg Deripaska, može da iskoristi trenutne popuste koji cijene spuštaju i za nekoliko desetina miliona.

Direktor firme za nekretnine "Najt Frenk" iz Moskve Aleksej Tresčev kaže da se neke skupocjene vile sada mogu dobiti i po 40 procenata nižoj cijeni nego ranije, u zavisnosti od finansijskog stanja kupca.

Jedna od takvih vila, koja podsjeća na dvorac iz doba baroka i prostire se na 4.000 kvadrata, nekada se mogla kupiti za 91 milion evra. Vila ima devet spavaćih soba, bioskopsku salu, nekoliko dnevnih baroknih soba i dva bazena. Tu je i vinski podrum, ostava za poklone i garaža za sedam vozila.

- Unutar soba ima mnogo zlata, prirodnog kamena i kvalitetnog drveta. U nekim sobama pod je obložen prirodnim mermerom, dok su soba za bilijar i biblioteka od hrastovine i mahagonija - kažu agenti.

Ona sada košta "svega" 37 miliona evra.

Tu je i jedan zamak koji oduzima dah, a oslanja se na zaštićeni telefonski sistem Kremlja. Ima sopstveno jezero i košta 64 miliona funti. Primjera radi, u Rubljovki, ruskom Beverli Hilsu, blizu dobro čuvane zvanične rezidencije Vladimira Putina sa šest metara visokom ogradom, cijene nekretnina pale su za skoro 36 procenata u prvoj polovini godine u odnosu na 2014, kada su već bile drastično smanjene.

Jeftinije vile

Nešto jeftinije vile nalaze se u naselju Gorki 10 gdje im se cijena kreće oko devet miliona evra, dok se u samoj  Moskvi za vile traži od šest pa do 30 miliona evra. Stanovi su još jeftiniji pa se tako penthaus poznate balerine Anastasije Voločkove u Sankt Peterburgu prodaje po cijeni od dva  miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana