Venecuela dobila uticajnu prvu damu

Tanja Milaković
Venecuela dobila uticajnu prvu damu

Izborom Nikolasa Madura za novog predsjednika, Venecuela je poslije 14 godina dobila i prvu damu, pravnicu i političarku Siliju Flores, koja je odavno angažovana u političkom životu zemlje.

Dok pokojni šef države Ugo Čaves nije imao zvaničnu životnu saputnicu tokom svog četrnaestogodišnjeg mandata, njegov novoizabrani nasljednik Maduro ima podršku svoje vrlo uticajne i deset godina starije supruge Silije Flores sa kojom je u braku od 1990. godine. Ultralojalni pristalica Čavesove politike, Flores je bila poslanik i prva žena na funkciji predsjednika parlamenta Venecuele, a od prošle godine je na položaju javnog tužioca.

Nova prva dama, koja se specijalizovala za radno i krivično pravo, branila je militantne aktiviste koji su učestvovali u pobunjeničkim pokretima. Osnovala je Bolivarski krug ljudskih prava 1992. godine i pridružila se Revolucionarnom bolivarskom pokretu MBR 200, a te iste godine se i Nikolas Maduro usko povezao sa članovima El komandanteovog pokreta. Tada je i upoznala svog sadašnjeg supruga, sa kojim ima dvadesetdvogodišnjeg sina Nikolasa koji im je već podario dvoje unučadi.

Silija Flores je bila i član pravnog tima pokojnog predsjednika Čavesa u vrijeme puča 1992. godine. Diplomirana pravnica sa privatnog Univerziteta Santa Marija u Karakasu privukla je pažnju 1994. godine kada je pomogla da se ljevičarski lider, poslije neuspjelog državnog udara, oslobodi iz zatvora. Četiri godine poslije njegovog puštanja Flores je pomogla harizmatičnom padobrancu da osvoji vlast tokom svojih prvih predsjedničkih izbora organizujući politički pokret koji ga je podržavao. 

Ona se  pridružila Pokretu Pete Republike MVP koji će doprinijeti Čavesovoj pobjedi na izborima 1998. godine, a poslije raspada te stranke postala je član Ujedinjene socijalističke partije Venecuele. U međuvremenu je postala radikalni čavesovac i njen jaki karakter je poznat u venecuelanskoj politici.  Iskusnu Flores mnogi posmatraju kao smirenog zvaničnika dok neki misle da je ona pratilac pokojnog indijskog spiritualnog vođe Sai Bab, koga su ona i Maduro posjetili 2005 u Indiji.

Pojavljujući se u kampanji Flores je opisivala kako je odrasla u ruralnoj regiji Kohedes u kući koja je imala zemljani pod. Poslije toga preselila se u siromašno naselje Katija u Karakasu prije nego je počela sarađivati sa Čavesom. Njen muž Maduro je često pričao kako je policija često maltretirala njenu porodicu zbog njene saradnje sa Čavesom.

Opozicija je više puta optuživala za nepotizam, tvrdeći da je, u vrijeme kada je bila na mjestu poslanika, nekoliko njenih bliskih rođaka zaposleno u parlamentu. U pitanju je zaposlenje za četiri brata, dva nećaka, dva rođaka i njenog bivšeg muža, koji je otac njenog sina i kćerke. Ona je odbila sve ove optužbe.

- Osjećam se ponosno što su mi porodica i braniću ih kao što branim i ostale radnike u Skupštini - kazala je Flores. Šezdesetogodišnja Flores će sada postati jedna od najmoćnijih žena u Venecueli.

- Ona ima neustrašiv karakter. Onako kako se ponaša u parlamentu tako se isto ponaša kada je kod kuće - rekao je novi predsjednik na jednom od svojih mitinga tokom izborne kampanje. 

- Ipak moja riječ je uvijek zadnja, ako je ta riječ 'draga u pravu si' - šalio se Maduro predstavljajući Flores okupljenima kao vodećeg člana njegovog tima za kampanju. Nakon što je služila kao poslanik  u Nacionalnoj skupštini 2006. godine postala je prva žena koja je izabrana za predsjednika parlamenta pri čemu je naslijedila Madura. Između 2005. i 2006. godine Flores je prešla iz predsjedničkog kabineta nazad u parlament gdje je bila centralna figura za uvođenje discipline i reda u redovima parlamentaraca.

U nekoliko posljednjih mjeseci zamijenila je svoju elegantnu odjeću sa nonšalantnom odjećom u vidu džinsa i  čizama da bi se pridružila svom mužu na mitinzima u provincijskim gradovima. Tokom nekih javnih pojavljivanja bojila je kosu u crvenu boju i nosila je bejzbol kapu sa bojama venecuelanske zastave. Takođe, je nosila majicu sa oznakom 4F koja se odnosila na 4. februar 1992. godine, datum kada je Čaves izveo neuspješan pokušaj prevrata. Prošle godine Čaves je imenovao Flores za javnog tužioca.

Madurova "snažna ruka"

- Ona je bila izuzetan zvaničnik koji je doslovno ispunjavao instrukcije predsjednika. Ona će biti "snažna ruka" Madura. Ona ima autoritet, mogućnost da komanduje i to je žena koja se kreće tiho - rekao je jedan poslanik koji je usko sarađivao sa Floresovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana