Velike odluke američkih špijuna uz kafu

Boris Đurić
Velike odluke američkih špijuna uz kafu

Odluke o akcijama koje su promijenile život u nekim od najopasnijih i najnasilnijih područja na svijetu donose se uz kafu u "Starbaks" kafeteriji američkih tajnih agenata u Lengliju.

Riječ je o jednoj od najposjećenijih "Starbaks" kafeterija u SAD, gdje na hiljade analitičara, agenata, ekonomista i inženjera, geografa i kartografa, koji ne mogu da žive bez kafe, sakupljaju obavještajne podatke i pokreću tajne operacije u svijetu.

Novi šef "Starbaks" kafeterije imao je odličnu ideju kako da unaprijedi radnu praksu. Želio je da konobari napišu imena klijenata na njihovim šoljicama da bi se ubrzalo čekanje u redu i smanjila konfuzija, kao što se radi u ostalim "Starbaks" kafeterijama širom svijeta. Međutim, ovo nisu obični klijenti.

To su radnici CIA koji svaki dan dolaze u kafeteriju smještenu unutar njihovog štaba u američkoj državi Vajoming.

- Mi smo zavisni od kafe - kaže jedan od agenata. Pošto štab ima izuzetne bezbjednosne sisteme, malo ljudi ide u grad na kafu, već se uglavnom sakupljaju u kafeteriji. To znači da se stvaraju redovi koji se protežu i u ulaznom hodniku.

- Odavanje imena putem šoljica čini tajne agente veoma nervoznim - kaže jedan od neimenovanih agenata koji nadgleda raspodjelu hrane i pića u štabu američkih obavještajaca.

Kafeterija izgleda kao i svaka "Starbaks" kafeterija, sa svijetlim drvenim stolicama i stolovima, raznim pecivima u vitrinama i novijom narodnom muzikom.

Šef kafeterije kaže da ona ima specijalnu misiju - da opusti okruženje za ljude koji rade pod velikim stresom u kancelarijama bez prozora i koji se ne mogu igrati svojim pametnim telefonima, jer ih prije dolaska na posao moraju ostaviti u kolima ili kod kuće.

U kafeteriji se često mogu čuti radnici kako vježbaju svoje umijeće pričanja njemačkog, arapskog ili nekog drugog jezika. U njoj se često obavljaju intervjui za posao sa onima koji žele da pređu iz jednog odjeljenja u drugo, na primjer iz odjeljenja za borbu protiv terorizma u odjeljenje za nadgledanje širenja nuklearnog arsenala. Tako je, na primjer, šef tima koji pomogao u hvatanju Osame bin Ladena regrutovao svog zamjenika u kafeteriji.

Tokom dana najviše se pije kafa sa ukusom vanilije i jede kolač sa limunom. Međutim, oni koji rade do kasno u noć više vole dupli espreso i kapućino sa dosta šećera.

- Kultura ispijanja kafe u američkoj vojsci je dosta prisutna i veliki dio radnika CIA dolazi upravo iz vojske - objašnjava Vins Hjuton iz Međunarodnog muzeja špijunaže.  Urbani mit govori da je CIA "Starbaks" jedna od najposjećenijih kafeterija na svijetu, jer mnogi agenti moraju da ostanu budni i aktivni tokom proučavanja raznih dokumenata. Ukoliko promaše jednu riječ, to može dovesti do smrti ljudi.

U kafeteriji, popularno nazvanoj Sigurnosna kafeterija, radi devet konobara kojima se često drže sastanci o bezbjednosnim rizicima. Oni prolaze kroz rigorozne provjere i intervjue i svaki put kada dolaze i odlaze sa posla mora ih dočekivati i ispratiti neki od agenata.

U kafeteriji se ne dijele poklon kartice i druge beneficije jer zvaničnici Lenglija strahuju da podaci sa tih kartica mogu biti viđeni i pasti u pogrešne ruke, što bi moglo otkriti identitet agenata.

Oni se ne mogu hvaliti prijateljima gdje rade i vremenom su naučili da prepoznaju lica zaposlenih i njihova omiljena pića.

- Evo onog što pije makijato sa ukusom karamele, a tu je i žena koja voli hladnu bijelu kafu - kaže jedna od konobarica, koja ne zna šta posjetioci kafeterije rade. Kaže da samo zna da im treba kafa i da je to dosta od nje.

Popularna u cijelom svijetu

Kafa je napitak veoma popularan u mnogim zemljama svijeta, posebno u jutarnjim časovima, jer kratko nakon konzumacije dolazi do blage nervne stimulacije, što pojačava budnost, uzrokuje osjećaj toplote, nesanicu, ubrzan rad srca.

Prapostojbina tog pića nalazi se u Africi, dok je u Evropu i svijet stigla preko Arabije. Neki podaci govore da je kafa porijeklom iz današnje jugozapadne etiopske provincije Kafe, koja se nalazi jugozapadno od Adis Abebe, južno od jezera Tana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana