Uzimaju steroide za zreliji izgled

Priredio: Milenko Kindl
Uzimaju steroide za zreliji izgled

Oko 900 djevojčica u Bangladešu, od kojih neke imaju tek 12 godina, žrtve su surove trgovine ljudima i prinuđene su da rade kao prostitutke u javnim kućama širom ove južnoazijske zemlje.

Da bi bile privlačnije mušterijama koje vole "obline", većina njih koristi veoma štetan steroid "oradekson", od kojeg se ubrzano goje, rastu im grudi i djeluju zdravije. Istina je, međutim, mnogo surovija: Posljedice uzimanja ovih steroida su dijabetes, povišen krvni pritisak, osip, pad imuniteta i, u nekim slučajevima - smrt.

- Velika je razlika između mog današnjeg izgleda i neuhranjenog izgleda iz vremena kada sam bila mlađa. Zdravija sam nego što sam bila ranije, a i spremna sam da služim mnogo mušterija tokom dana. Ponekad i do 15 - kaže 17-godišnja prostitutka Haši iz grada Kandaparija, koja je na prostituciju primorana kada je imala deset godina.

Potražnja za prostitutkama u stalnom je porastu u Bangladešu, što je snizilo cijenu seksualnih usluga do čak 50 taka, pa su mnoge prostitutke prinuđene da koriste steroide poput "oradeksona" da bi bile privlačnije.

Ovaj steroid, poznat i pod imenom "deksametazon", koristi se u liječenju alergija kod ljudi, ali i za tovljenje stoke.

Sve počinje tako što upravnice javnih kuća ("sardarni", kako ih zovu u Bangladešu) primoravaju djevojčice da uzimaju steroide kako bi privukle više mušterija, a kasnije one počnu same da ih uzimaju, jer im donose veće prihode i omogućavaju da plate račune.

- Moja "sardarni" me natjerala da uzmem tabletu. Tukla me je i nije htjela da mi daje hranu. Prijetila mi je i stalno me je podsjećala na moje dugove - kaže Haši.

 Haši ima četvorogodišnjeg sina koji živi s rođacima i kojeg nije vidjela dvije godine.

- Mušterije u ovom bordelu uvijek traže zdrave djevojke. Zato uzimam "oradekson". Potrebne su mi mušterije da bih platila račune i dugove. Ako jednog dana nemam mušterija, sljedećeg neću imati šta da jedem. A voljela bih da uštedim nešto novca i za svog sina - kaže Haši.

Slična je sudbina većine tinejdžerki-seksualnih radnica u Kandapariju (poznatih i pod imenom "čukri"), koje njihove siromašne porodice iz ruralnih dijelova zemlje prodaju podvodačima za 20.000 taka (oko 245 dolara), poslije čega su primorane na život seksualnih radnica.

- "Oradekson" je lijek koji može da spasi život, ali i da ga uništi ako ga koriste seksualne radnice u siromašnim zemljama - kaže advokat i borac za ljudska prava Šipra Govšami.

 Nepismenost

Mnoge od ovih djevojaka u bordelima provedu godine, a zbog nepismenosti i ne saznaju da li su im dugovi otplaćeni niti koja su im prava. Neke djevojke poslije određenog broja godina provedenih u bordelu dobiju pravo da odu kući, ali ipak biraju da ostanu, jer su navukle sramotu u konzervativnom društvu u Bangladešu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana