Uzbudljivo otkriće na holandskim obalama: Otkriven Kaligulin i Kladudijev logor

national geographic
Foto: printskrin

Na sjeveru Holandije, oko 30 kilometara od Amsterdama, arheolozi su otkrili veliko rimsko utvrđenje. Vjeruje se da su u pitanju ostaci vojnog logora koji je korišćen tokom osvajanja Britanije 43. godine. Rimska legija koja je brojala "nekoliko hiljada" vojnika spremnih za borbu bila je stacionirana na obalama Oer-IJ. S obzirom na veličinu i poziciju utvrđenja, arheolozi vjeruju da je imalo ključnu ulogu u ovoj uspešnoj invaziji.

Arheolog, dr Arjen Bosman kaže da dokazi sugerišu da je u pitanju Velsen, ili Flevum na latinskom, koji je bio najsjevernija tvrđava u carstvu izgrađena da drži germanska plemena na bezbjednoj udaljenosti, dok su se rimske snage pripremale da pređu iz Francuske na južne plaže Engleske.

Vjeruje se da je utvrđeni logor podigao Kaligula (od 12. do 41. godine naše ere) tokom - kako se kasnije ispostavilo - neuspješnog pokušaj da zauzme Britaniju oko 40. godine naše ere, ali ga je potom uspešno razvio i iskoristio njegov nasljednik Klaudije za svoj pohod 43. godine nove ere.

"Sigurno znamo da je Kaligula bio u Holandiji jer na buradi za vino postoje njegovi inicijali, što sugeriše da potiču sa carskog dvora. Kaligula je ovde pripremao invaziju na Englesku – sa ciljem da u osvajanjima dostigne Julija Cezara. Nije završio posao jer je ubijen 41. godine naše ere, a Klaudije je nastavio tamo gdje je on stao 43. godine", rekao je Bosman.

Arheolozi su pronašli drvene daske ispod kapije tvrđave koje datiraju iz perioda neposredno prije invazije na Englesku.

Klaudijeve snage iskrcale su se u Kentu i do ljeta 43. godine car je bio dovoljno samouvjeren da krene dalje, da bi trijumfalno ušao Kamulodunum (Kolčester). U roku od tri godine, Rimljani su polagali pravo na cijelu Britaniju kao deo svog carstva.

Prve dokaze o rimskom utvrđenju u Velsenu, u Holandiji, otkrili su 1945. školarci koji su pronašli krhotine grnčarije u napuštenom njemačkom protivtenkovskom rovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana