Uz pomoć kamera i zvukova tjera divlje životinje iz svog dvorišta

Tanjug
Foto: Printskrin

LONDON- Britanac Džejms Milvord iz engleskog okruga Sari je uz pomoć tehnologije osmislio način kako da otjera lisice i jazavce iz dvorišta, pošto mu ove životinje redovno prave štetu.

On je kamere za nadzor povezao sa uređajem koji emituje zvukove sa visokim frekvencijama.

Potom je u sistem ubacio stotine fotografija preko kojih sistem prepoznaje noćne smetnje i potom emituje zvukove kada primijeti ove životinje.

Milvord kaže da možda sve to zvuči "šašavo", ali sistem koji je nazvao "Furbinator 3000" pomaže da u njegovom dvorištu više nema jazavaca i lisica.

Štelovanje kamera da prepozna štetočine nije bilo lako, dodaje on.

"U početku, sistem je prepoznavao jazavca kao da je kišobran. Potom sam dalje podešavao, pa je ličio na sudoperu ili medvjeda. Nije baš bilo uspješno", pojasnio je Milvord.

Onda je ubacio fotografije životinja i uz pomoć sistema vještačke inteligencije uređaj je proradio.

Kamera je uočila jazavca, a onda se aktivirao zvuk visoke frekvencije, pa je neželjeni gost pobjegao, nakon čega je dvorište Milvorda postalo ponovo bezbjedno mjesto za njegovu decu.

Međutim, untrasonični uređaji za teranje životinja nailaze na otpor pojedinih grupa za prava životinja.

Kraljevsko udruženje za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (RSPCA) je imalo primedbu.

"Jačina zvukova koje proizvode ultrasonični uređaji će vjerovatno biti odbojni za neke životinje, potencijalno im izazivajući nelagodu, strah ili strah, teško je predvidjeti kako će koja životinja pojedinačno reagovati", naveli su iz RSPCA.

Milvord je rekao da "shvata važnost da se živi u harmoniji sa prirodom", ali je naglasio da je samo želeo da nađe humani način da zaštiti dvoje male djece od haosa koje ostave lisice i jazavci, a istovremeno i da sačuva svoju baštu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana