Urugvaj prodaje gram droge za dolar

Tanja Šikanjić
Urugvaj prodaje gram droge za dolar

Urugvajska država će do sredine iduće godine započeti sa legalnom prodajom marihuane i to po cijeni od jednog američkog dolara za gram.

Vijest o tome objavio je urugvajski dnevnik "El pais", citirajući državnog funkcionera za farmaceutsko tržište Julija Kalsadu.

On je rekao da konačna realizacija inicijative koju je svojevremeno započeo predsjednik Hoze Muhika treba krenuti u drugoj polovini 2014. godine.

Predložena cijena mnogo je manja od one za koju se marihuana prodaje u terapeutske svrhe u nekim saveznim državama u SAD, a Kalsado je objasnio i da je ta količina marihuane dovoljna za "jedan veći ili dva manja" džointa.

Usvajanjem ove mjere, Urugvaj bi postao prva zemlja Južne Amerike koja se odlučila da legalizuje i usvoji niz pravila za proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane odraslim licima, smatrajući da legalizacija nekih vrsta narkotika može da bude dobro oružje u borbi protiv nasilja među narko-kartelima, koje potresa veći dio regiona.

- Nelegalno tržište je veoma rizično i nudi loš kvalitet. Država će obezbijediti bezbjedne načine za kupovinu kvalitetnih proizvoda i, što je još važnije, po standardnim cijenama - kazao je Kalsada.

Riječ je o ideji predsjednika Muhike kojom bi se, tvrdi on, uništilo ilegalno tržište krijumčara.

Prijedlog je prošao donji dom urugvajskog Kongresa i čeka raspravu u Senatu.

Urugvajci bi prema predloženom zakonu smjeli da konzumiraju marihuanu i uzgajaju do šest biljaka kod kuće, nabavljaju "travu" učlanjenjem u posebne klubove.

Prema prijedlogu zakona, organizacije bi mogle da imaju najviše 99 biljaka, a svaka odrasla osoba mogla bi da kupi marihuanu u apotekama ili prodavnicama, uz ograničenje od 40 grama mjesečno po osobi od licencirane apoteke.

No cilj nije od Urugvaja stvoriti novi Amsterdam i na taj način podebljati prihod od turizma. Naime, zakon se neće odnositi na strance.

Zakon, koji je prihvaćen u donjem domu nakon 14-časovne usijane debate, prvo je naišao na snažnu kritiku. Prema jednoj anketi sprovedenoj u avgustu ove godine 63 odsto građana je protiv, a oponenti tvrde da će zbog toga porasti konzumacija. No pristalice novog zakona tvrde kako je zabrana uzrok više problema - u obliku organizovanog kriminala i tajne konzumacije.

Prošle godine legalizaciju su izglasale savezne države Kolorado i Vašington na referendumu. Reformatori hvale ovaj potez prema rušenju tabua.

Okreću se, kažu, eksperimentisanju sa alternativnim politikama. Na taj način, ističu, politika vezana za taj narkotik određivaće se na osnovu dokaza, a ne dogme.

Naime, konzumacija marihuane visoka je u zemlji, a na ovaj bi se način spriječio profit za organizovani kriminal jer bi samo država smjela da prodaje marihuanu.

Prema sadašnjem urugvajskom zakonu, posjedovanje marihuane za ličnu upotrebu je dozvoljeno, ali je na sudijama da odluče koja se količina uklapa u tu definiciju.

Poslanik Sebastijan Sabini ističe da se predloženim zakonom ne promoviše konzumiranje marihuane, već da se ono samo reguliše.

Sabini ističe da se iz ilegalnog biznisa sa drogom finansiraju organizovani kriminal, trafiking ljudi, krijumčarenje oružja i pranje novca.

Kopenhagen

Skupština grada Kopenhagena izglasala je prošle godine inicijativu da taj grad postane probno mjesto za slobodnu prodaju hašiša u radnjama pod kontrolom gradskih vlasti.

Motiv za tu odluku je želja gradskih vlasti da blokiraju jedan od važnih izvora zarade dilera droge.

Interesantno je da je Kopenhagen počeo sa ovim pilot-projektom u vrijeme kada holandski gradovi počinju da zabranjuju slobodnu prodaju narkotika u takozvanim kofi-šopovima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana