Ukleta palata: Grandiozno zdanje belgijskog milionera u pustinji Egipta

Agencije
Ukleta palata: Grandiozno zdanje belgijskog milionera u pustinji Egipta

Palata barona Empejna, očigledno izgrađena po uzoru na indijski hram Orisa i kambodžanski Angkor Vat, nalazi se u Heliopolisu, predgrađu Kaira. Stanovništvo iz komšiluka tvrdi da je “ukleta palata” mjesto jezivih pojava, a svakom ko je upoznat sa neobičnom istorijom ove oronule građevine to i ne djeluje nevjerovatno.

Krajem 19. vijeka palatu je izgradio Eduard Luis Jozef, baron Empejn, belgjiski industrijalac i milioner, egiptolog amater.

Napuštena zgrada je danas zatvorena za javnost. Čuvari na kapiji su zaduženi da u njoj ne bude nikoga osim slijepih miševa i ponekog psa lutalice.

Empejn se obogatio na izgradnji željezničkih linija u Belgiji i Francuskoj, a osmislio je i izgradnju pariskog metroa.

U nastojanju da spase ugovor jedne od svojih kompanija za izgradnju željeznice, 1904. godine je otputovao u Egipat i tu ostao. Neki tvrde da je bio očaran pustinjom, a drugi da su ga opčinile čari Ivet Bogdadli, jedne od najljepših žena tadašnjeg kairskog visokog društva.

Sljedeće godine je kupio veliki komad pustinje od britanske kolonijalne vlade i na njemu počeo izgradnju Heliopolisa - “grada luksuza i dokolice”. U samom centru izgrađena je baronova palata, na vještačkom uzvišenju s kog je mogao da posmatra kako u pustinji niče grad.

Neobična građevina sagrađena je od armiranog betona i okružena terasama i egzotičnim vrtom punim skulptura. Iznutra je bila oslikana freskama, ukrašena skupocenim ogledalima i opremljena prelijepim nameštajem.

Tragična sudbina porodice Empejn

Uprkos toj ljepoti, životni put Empejnovih bio je tragičan. Izložena preziru poslije najmanje dvije vanbračne veze, njegova supruga Helena bacila se s vrha kule.  

Ćerka Mirijam, koja je imala psihičkih problema, kada je bila neraspoložena satima je sjedela u jednoj sobi u prizemlju, gdje su je šest godina poslije majčine smrti pronašli mrtvu.

Sam baron je u palati poboljevao od epilepsije, ali na počeku Prvog svjetskog rata se ipak vratio u Belgiju i poživio do 1929. godine, dok je u zdanju ostao da živi njegov sin plejboj, sve do revolucije 1952. godine.  

Oronulu zgradu je 2005. godine kupila egipatska vlada, ali samo dva mjeseca poslije otvaranja za javnost iz neobjašnjivih razloga je ponovo zatvorena. Danas je prazna i ruinirana, okružena samo jezivim pričama i sujeverejem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana