Uginuo ranjeni beloglavi sup

Tanjug
Foto: Tanjug

SARAJEVO - Na području šume iznad Miševića, u BiH, pronađen je ranjeni beloglavi sup koji je usljed teških povrijeda jutros uginuo.

Ornitološo društvo "Naše ptice" je potvrdilo da je beloglavi sup pronađen u utorak oko 16:00 sati, nakon čega je usljedila brza zajednička akcija članova Konjičkog kluba "Basljuil", koji su pticu prenijeli u prostorije kluba.

U pokušaju spašavanja beloglavog supa učestvovalo je pomenuto društvo, kao i Omladinski klub "Novi val", koji su pripremili sve za prijem ptice u specijalni kavez u Blagaju namjenjen beloglavim supovima.

Ptica je potom transportovana na Veterinarski fakultet u Sarajevu, gdje je pregledom utvrđeno da je imala slomljeno krilo i ranu od vatrenog oružja.

Međutim, uprkos ukazivanju stručne pomoći i pripreme za operativni zahvat, beloglavi sup je uginuo.

Povodom ovog slučaja će biti upućena prijava Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, prenio je sarajevski portal Klidž.

"Ovaj događaj je još jedan dokaz da je krivolov u BiH ozbiljan problem i da ne čudi zašto je naša zemlja na samom vrhu po stepenu krivolova u Evropi, saopšteno je iz Ornitološkog društva "Naše ptice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana