U vodiču za britanske kraljevske dragulje korišćen rasistički izraz više puta

Tanjug
Foto: RCT

LONDON- Vodič za kolekciju dragulja britanske kraljevske porodice, u kojem se rasistički izraz pojavljuje više od 40 puta, uklonjen je sa sajta "Rojal Kolekšen Trast", saopšteno je iz ove ustanove.

Katalog "Starinski i moderni dragulji", objavljen 2008. godine, uklonjen je prošle nedjelje sa internet stranice ove organizacije koja nadgleda stanje eksponata kraljevske kolekcije, nakon što joj je skrenuta pažnja na ponovljenu upotrebu zastarelog izraza, koji se koristio u vodiču za opisivanje ljudi afričkog porijekla koji se pojavljuju na dragom kamenju u publikaciji, prenosi londonski "Tajms".

Jedan broš u katalogu je opisan kao: "Glava crnca u tročetvrtinskom profilu s desne strane, sa minđušom u obliku bisera. Ova vrsta crnačke glave nalazi se na nekoliko kameja iz 16. vijeka."

Na drugom opisu predmeta koji prikazuje belu osobu navodi se da  "iako koristi tamne slojeve kamena za profil, crte nisu crnačke".

Kim Džonson, poslanik laburista i član parlamentarne grupe koja se bavi rasnim pitanjima izjavio je da postoje oni koji će reći da je upotreba takvih izraza bezopasna i da ono oslikava neka prošla vremena, ali da je svaki crni Britanac danas bolno svestan nasleđa takvog jezika.

Portparol organizacije saopštio je da je katalog "Starinski i moderni dragulji" objavljen 2008. godine i da se sada više ne štampa, a da su odgovarajući zapisi o predmetima, koji koriste ažuriranu terminologiju dostupni na sajtu "Rojal Kolekšen Trast".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana