U školama širom Amerike uvode se časovi joge i meditacija

Srna
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- Sve više škola u SAD uvode pauze za meditaciju i časove joge u okviru nastavnog plana i programa, javlja AP.

Nastavnici kažu da se meditacija pokazala veoma korisnom u cilju promovisanja i jačanja mentalnog zdravlja učenika.

U školama se sve masovnije usvaja praksa mentalnog zdravlja kao dio dnevnih rasporeda i nastavnih planova i programa. Uporedo sa tradicionalnim časovima, sada su na raspolaganju časovi joge, meditacije i svjesnosti.

Na taj način pomaže se učenicima da savladaju stres i emocije. Kako su mentalni problemi postali jasniji kao posljedica pandemije virusa korona, američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti /CDC/ prošle godine odobrio je uvođenje ove prakse u školama.

Istraživanja su pokazala da programi podsticanja svjesnosti mogu da pomognu, posebno u siromašnijim zajednicama gdje se učenici suočavaju sa većim nivoima stresa ili traume.

Djeca širom SAD suočavaju se sa posljedicama izolacije i učenja na daljinu kada su se vratili u školske klupe nakon pandemije virusa korona. Prema podacima CDC-a, prošle godine više od jedne trećine učenika bilo je gotovo konstantno u stanju tuge i beznađa. CDC je preldožio školama da koristi praksa svjesnosti, kako bi se pomoglo učenicima da vladaju svojim emocijama.

Pojam svjesnosti uglavnom se koristi kada se govori o punoj pažnji, svjesnoj prisutnosti ili posvećenosti dešavanjima ili stanjima u datom trenutku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana