U sedmoj deceniji Nepalac u školsku klupu

Priredio: Boris Đurić
U sedmoj deceniji Nepalac u školsku klupu

Katmandu - Nepalac Durga Kami (68) odlučio je pod stare dane da sjedne u školsku klupu iako je nekoliko decenija stariji od svojih drugara u školi.

Kami pohađa deseti razred po nepalskom sistemu nastave, a društvo mu prave djevojčice i dječaci koji imaju 14 ili 15 godina. Drugari u razredu su mu dali nadimak Baa, što znači tata na nepalskom. Svakog radnog dana Kami se sprema za školu, sređuje svoju bijelu bradu i oblači školsku uniformu. Nakon toga odlazi iz sela i pješači skoro sat uz pomoć štapa da bi stigao na vrijeme u školu "Šri Kala Bairab", smještenu u regiji Sjangja.

- Želim da učim do smrti i nadam se da će moj primjer ohrabriti druge da ignorišu prepreke u vezi sa godinama - kaže Kami.

Obučen u sive pantalone, bijelu košulju i sa plavom kravatom, Kami nekada do škole ide sa drugarom Sagarom Tapom.

- Ovo je prvi put u mojoj karijeri da učim osobu koja ima godina skoro kao moj otac - rekao je njegov učitelj D. R. Koirala. Kami svoje domaće zadatke piše noću pod svjetlom svijeća, dok užinu u školi uglavnom preskače jer nema dovoljno novca da je plati. Ujutro doručkuje rižu sa prženim povrćem, jelo poznato kao gundruk, i to je jedino što pojede do večere.

Uprkos svojim godinama, on učestvuje u svim školskim aktivnostima uključujući i igranje odbojke. Najstariji učenik, koji ima šestoro djece i osmoro unučadi, završio je samo osnovnu školu, gdje je naučio da čita i piše, ali zbog siromaštva nije mogao nastaviti školovanje. Oduvijek je želio da ide u školu i želja mu je bila da postane učitelj, ali to se nikada nije ostvarilo.

Jedan od razloga što je Kami odlučio da se vrati u školu je usamljenost koju je osjećao nakon smrti njegove žene.

- Da bih zaboravio svoju tugu, idem u školu - dodaje vremešni učenik, koji živi u kući sa krovom koji pušta vodu i gdje često nestaje struje.

Fotoreporter Naveš Čitakar, koji je objektivom zabilježio Kamijev život, ima samo riječi hvale za starog Nepalca u pogledu njegove volje i spremnosti da se bori u životu.

- On je veoma čvrsta osoba sa jakom motivacijom. Takođe, veoma je mudar. Ipak, može se osjetiti njegova tuga i usamljenost - kaže Čitakar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana