U Rusiji otvaranje "Mekdonalds" restorana pod novim imenom

Tanjug
Foto: Arhiv

MOSKVA- U Rusiji će se u nedjelju nekadašnji restorani američke kompanije "Mekdonalds" ponovo otvoriti pod novim brendom i vlasništvom, više od tri decenije nakon dolaska veoma popularnog zapadnog lanca brze hrane u ovu zemlju, prenosi Rojters.

Ponovno pokretanje poslovanja je predviđeno na Dan Rusije, državni praznik kojim se proslavlja nezavisnost zemlje, na istoj udarnoj lokaciji na Puškinovom trgu u Moskvi gdje je Mekdonalds prvi put otvoren u Rusiji u januaru 1990. godine, navodi britanska agencija.

Početkom 1990-ih, dok se Sovjetski Savez raspadao, Mekdonalds je postao oličenje odmrzavanja hladnoratovskih tenzija i bio način za milione Rusa da se sretnu sa američkom hranom i kulturom, dok je izlazak brenda sada snažan simbol još jednog razlaza Rusije i Zapada.

Kompanija Mekdonalds je obustavila rad svih 850 svojih restorana u Rusiji 14. marta, ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, a 16. maja je multinacionalni gigant, najavio povlačenje iz Rusije.

Posredovanjem ruskog Ministarstva industrije i trgovine, korporacija je prodala svoje poslovanje Aleksandru Govoru, jednom od svojih lokalnih vlasnika licence.

Restorani brze hrane, koji će zameniti Mekdonalds u Rusiji, odabrali su novi logo, a zaštitni znak će predstavljati glavni simboli nekadašnjeg giganta brze hrane: dva štapića žutog prženog krompira i žuto-narandžast hamburger na zelenoj pozadini.

Ponovno otvaranje će u početku obuhvatiti 15 lokacija u Moskvi i okolnom regionu, dok ime novog lanca ostaje strogo čuvana tajna. Današnja promjena imena aplikacije "Mekdonalds" u "Majburger" izazvala je izvesne rekacije na internetu, ali je portparol lanca saopštio je da je to samo privremeno rješenje

. Govor je saopštio da planira da proširi novi brend na 1.000 lokacija širom zemlje i ponovo otvori sve restorane lanca u roku od dva mjeseca, a svi zaposleni će zadržati posao "pod istim uslovima“ najmanje dvi godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana